Nomadica

Matija Vuica ima jedinstven koncept modno-turističke turneje. Pojavljuje se na neočekivanim mjestima

Ivana Kocijan

Foto: Filip Koludrović

Foto: Filip Koludrović

Nomadica je odgovor na nemogućnost uobičajenog načina prezentacije mode uz svjetla pozornice i velike piste.Nomadica, koncept modno-turističke turneje dizajnerice Matije Vuica, krenuo je prošle godine iz Dubrovnika, s ciljem obilaska cijele Hrvatske. Koncept podrazumijeva pojavljivanja u vidu modnih performansa ili kratkih revija na neočekivanim mjestima, prepuštenih oku slučajnog prolaznika, svima koji se zateknu ili pak skrovitih od svakog pogleda.


– Izaći iz komfora na koji smo se navikli, biti na kiši, vjetru, praznim ulicama ili čudesnim prirodnim oazama, prezentirati ono što radim u nekom drukčijem okruženju bez velikih pista i svjetla pozornice, to je ideja i cilj Nomadice.


Nomadica je odgovor na nemogućnost uobičajenog načina prezentacije mode uz svjetla pozornice i velike piste. Pedeset raskošnih unikatnih haljina doživjet će svoju avanturu u velikoj modnoj procesiji po cijeloj Hrvatskoj, otkrila je dizajnerica.
Treća nomadska priča dogodila se u čudesnom ambijentu zelinskoga kraja, u blizini Svetog Ivana Zeline. Bajkovito, ali istovremeno i apokaliptično okruženje zelinskih »vuglenica«, neobičnih nastambi u kojima se proizvodi drveni ugljen, poslužilo je kao kulisa za snimanje moje nomadske modne priče.


matija_vuica

Foto: Filip Koludrović


– Birala sam glamurozne haljine optočene kristalima namijenjene za holivudski red carpet, crne raskošne s bogatim ukrasima i antracit srebrne filigranski izrađene, baš one gdje je najviše truda uloženo, na kojima sam danima slagala svaki detalj, jer u cijeloj ovoj priči me zanimalo što je moda kada je baciš u dim, crnilo, na zgarište, umire li svaka glamuroznost?


Ili poput Adi McGrath, nijeme pijanistice (film »Piano«) kojoj se rubovi krinoline vuku po kiši i blatu, a ona i dalje uspravno i dostojanstveno hoda i ne obraća pažnju jer zna koji joj je cilj, može odoljeti takvom izazovu i ostati »pure fashion«, dodala je Matija Vuica i nastavila:


– Tu na vuglenicama moda je pokazala svoju potrebitost i dostojanstvo i snagu buđenja na jednoj nezaboravnoj lokaciji gdje su čovjek i priroda jednom davno potpisali sporazum tolerancije.


Uz posebnu zahvalu TZ-u Sveti Ivan Zelina i neumornoj promotorici hrvatskih ljepota Spomenki Saraga koja mi je i otkrila ovu ljepotu, najavljujem sljedeću Nomadicu u nekom novom, nevjerojatno lijepom krajoliku.


matija_vuica

Foto: Filip Koludrović


Sve je dokumentirao riječki fotograf Filip Koludrović, snimao Mehmed Asan (Amarie film i videoprodukcija), a organizirala Spomenka Saraga (Balduci fillm). Modeli su bile djevojke iz agencije Talia Models. Za styling je zaslužan Petar Trbović, za frizure Ivica Palinić, a za make up Mirta Velčić.