Gastro zvijezda

Maruni na pizzi? U Lovranu smo otkrile spoj koji nas je osvojio na prvi zalogaj

Life Native Team

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Upravo su maruni naša gastro zvijezda mjeseca, a recepte u kojima vode glavnu riječ, isprobali smo u sada već kultnom Delfinu

“Lovran, Lovran, gradić mali, u njemu nan niš’ ne fali”, pjevao je Duško Jeličić odu najstarijem naselju na opatijskoj rivijeri koje temelje ima još u 1. st. pr. Kr.


Tada je, prema predaji, Lovran za svoju rezidenciju odabrao rimski patricij, državnik, vojskovođa i kartograf Marko Vipsanije Agripa.


Jesu li ga u Lovran privukli mirisni lovori, šarmantni mandrać u srcu mjesta ili pak nešto treće, ne znamo sa sigurnošću, ali ono što znamo je činjenica da nas Lovran uvijek iznova osvoji svojim šarmom i neizostavnim – marunima.


Upravo su maruni naša gastro zvijezda mjeseca, a recepte u kojima vode glavnu riječ, isprobali smo u sada već kultnom Delfinu. Pizzeria i restoran omiljena su gastro adresa lokalnog stanovništva, ali i brojnih turista kojih nije izostalo niti dok smo snimali reportažu usred radnog tjedna i poprilične kiše koja je posljednjih godina postala dodatni zaštitni znak našeg Primorja.



Kuhar Matija Benić

Svestrani maruni


Ušuškan u jesenske nijanse kroz boje lišća koje se drži za posljednje niti grana stabala, s velikom vanjskom terasom i prostranim parkingom, Delfino se nadima poput toplog zagrljaja i ukusnog zalogaja koji će izbrisati sve dnevne nedaće i loša raspoloženja.


U interijeru kojim dominiraju toplina i drvo, smještamo se kraj prozora koji stvaraju dojam kupea u vagonu.


Dok kišica nježno lupka po staklima, chef Benić Matija nas upoznaje s jesenskim menijem i kaže da se još uvijek može pronaći nešto maruna koje su iskoristili za pravljenje neodoljivih kolača i – pizze. Komentiramo kišu i pritom gledamo mladog chiefa koji trči iz restorana do vanjskih vaza da bi ubrao svježe i domaće začinsko bilje potrebno za specijalitete u nastajanju.


“Uzgajamo ružmarin, timijan, mentu i lovor. Sve to koristimo u receptima kao svježe namirnice.


Gledamo da koristimo uvijek svježe, a u budućnosti planiramo napraviti i vrt pun začinskog bilja pa da ga imamo još više”, komentira Matija koji je Lovran proglasio domom prije šest godina.


Doznajemo da je rodom iz Siska, ali da obožava more i da se ovdje osjeća jako ugodno. Nakon što je nekoliko sezona u Lovran dolazio turistički, svidio mu se naš kraj pa se odlučio doseliti.


Kao kuhar radi već desetak godina, od čega je pet proveo u Rovinju, a sada svoje kulinarsko umijeće brusi u Delfinu gdje, zasad, planira i ostati.


Našu gastro zvijezdu mjeseca, marun, iskoristio je za pravljenje ukusne juhe sa krutonima i kiselim vrhnjem, rolat i tortu od maruna te nadjeva za pizzu.


maruni


Jedinstvena pizza s marunima


“Umjesto uobičajene salse koja se stavlja na klasične pizze, mi smo napravili kremu od maruna.


Nakon što ju nanesemo na pizzu, dodajemo sir, ali i dodatke po želji gosta”, objašnjava Matija posebnu pizzu za koju možemo reći da je doista jedinstvena u svom prirodnom okruženju i prijestolnici maruna, Lovranu.


Razmišljamo da, ako smo već negdje i trebali probati ovakvu verziju pizze, onda je Delfino bio doista najprirodniji izbor.




Rapsodija okusa


Juha smeđe nijanse poslužena u snježno bijelim tanjurima savršen je dodatak kišnom danu jer njezin miris i okus istovremeno okrepljuje i tješi, kao da šapće da će sve biti u redu i da će se nakon kiše, doista pojaviti sunce.


Matija nas vodi kroz recept i kaže da je za juhu kombinirao luk, poriluk i celer.


“Povrće se lagano izdinsta i podljeva povrtnim temeljcem. Marun zapečemo pa ga skuhamo, očistimo i zblendamo da se usitni. Kada temeljac prokuha u juhi, dodajemo marun i ponovno puštamo da prokuha pa začinimo uz sol i papar.


Potom sve izblendamo, propasiramo i reduciramo.


Napravimo zapečeni kruh, odnosno krutone, i potom juhu serviramo uz njih i kiselo vrhnje”, kaže Matija.




Boje jeseni na jednom tanjuru


Dodaje da je meni s marunom posebno osmišljen za listopad, ali da će se i početkom studenog moći isprobati jela s kasnijim marunom.


“Nema puno lovranskog maruna jer je jako cijenjen. Koliko god da ga ima, nabavljamo ga u svakoj prilici u kojoj stignemo. Može se vidjeti razlika između njega i običnog kestena jer je lovranski marun dosta veći, a i puno sjajniji te na kraju, slasniji okusom”, pojašnjava Matija.


Naglašava da se uvijek trude pratiti sezonske namirnice, bilo da se radi o marunima ili pak šparogama i gljivama.


Nakon juhe i pizze, valjalo bi kišu ispratiti i nečim slatkim pa chef Matija priprema dvije verzije kolača od kojih se ne može izdvojiti ona bolja. Za rolat i tortu od maruna, korišten je klasični biskvit sa kakaom i žumanjcima te krema od maruna na bazi margarina, maruna i slatkog tučenog vrhnja.


Kao da ste zagrizli u sve boje i okuse jeseni, na jednom tanjuru!


Kada se ponovno prisjetimo pjesme s početka članka i kišnog jesenskog dana tijekom kojeg nas je Delfino toplo zagrlio i sklonio od nevremena, pruživši pritom jedinstveno gastro iskustvo po kojem je već dugi niz godina prepoznatljiv, možemo samo potvrditi da Lovranu doista niš’ ne fali.


Osim možda da nam sezona maruna traje tijekom čitave godine, ali, gdje je tu onda čar iščekivanja prvih plodova…





Gastro zvijezda mjeseca ne može bez Zvijezde čiji se proizvodi u Delfinu koriste u tijestu za lazanje i marinadama za roštilj (maslinovo ulje) te za rižota, paštete i redukciju (margarin)

*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Zvijezda.