Kvalitetno zajedničko vrijeme

Kako osnažiti odnos roditelja i djeteta? Imamo 8 savjeta za poboljšanje

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Najvažniji odnos s djetetom je onaj koji razvijaju s roditeljem ili skrbnikom.Djeca uče o svijetu oko sebe kroz pozitivan odnos roditelja i djeteta. Kako rastu i mijenjaju se, djeca traže od svojih roditelja da utvrde jesu li sigurna i vole li ih. To je također temelj na kojem će graditi svoje buduće odnose.


Možete izgraditi pozitivan odnos roditelja i djeteta tako što ćete biti u trenutku sa svojim djetetom, provesti kvalitetno vrijeme zajedno i stvoriti okruženje u kojem se osjećaju ugodno za istraživanje. Ne postoji tajni priručnik ni zajamčeni pristup da se ovaj odnos popravi. Međutim, ako nastavite raditi na poboljšanju odnosa, vaše će dijete sigurno procvjetati.


Nastavite čitati osam tehnika pozitivnog roditeljstva koje vam mogu pomoći u jačanju odnosa između vas i vašeg djeteta.


Pokažite svoju ljubav
Ljudski dodir, ljubav i naklonost potrebni su u svakoj fazi našeg života za zdrav emocionalni i neurobiološki razvoj. Važno je da vaše dijete nekoliko puta tijekom dana primi nježni dodir s ljubavlju (tj. zagrljaje).


Tretirajte svaku interakciju kao priliku za povezivanje sa svojim djetetom. Pozdravite ih toplim izrazima lica, uspostavite kontakt očima, nasmiješite se i potaknite iskrenu interakciju, piše Family Service.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Recite često “volim te”


Često se podrazumijeva da volimo svoju djecu, ali budite sigurni da im to kažete svaki dan, bez obzira u kojoj su dobi. Čak i kad je vašem djetetu teško ili radi nešto što vam se ne sviđa; ovo može biti izvrsna prilika da ih podsjetite da ih bezuvjetno volite. Jednostavno “volim te” može imati glavni utjecaj na vaš dugoročni odnos s djetetom.


Postavite granice, pravila i posljedice


Djeca trebaju strukturu i vodstvo dok rastu i uče o svijetu oko sebe. Razgovarajte s djecom o tome što očekujete od njih i pobrinite se da to razumiju. Kada se pravila krše, pobrinite se da je vaše obraćanje u skladu s njihovim godinama i budite dosljedni njima.


Slušajte i suosjećajte


Veza započinje slušanjem. Priznajte djetetove osjećaje, pokažite mu da razumijete i uvjerite ga da ste tu da pomognete u onome što im treba. Pokušajte sagledati stvari iz perspektive svog djeteta. Slušajući i suosjećajući s djetetom, počet ćete njegovati uzajamno poštovanje.


Igrajte se zajedno


Igra je toliko važna za djetetov razvoj. To je alat kojim djeca razvijaju jezične vještine, izražavaju osjećaje, potiču kreativnost i uče o socijalnim vještinama. Osim toga, to je zabavan način da ojačate svoj odnos s djetetom. Nije važno što igrate. Ključno je samo uživati ​​jedni u drugima i obvezati se da ćete djetetu posvetiti nepodijeljenu pažnju.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Budite dostupni


Izdvajanje samo 10 minuta dnevno za razgovor s djetetom, bez ometanja, može napraviti veliku razliku u uspostavljanju dobrih komunikacijskih navika. Isključite televizor, odložite elektroničke uređaje i provedite neko kvalitetno vrijeme zajedno. Vaše dijete mora znati da vjerujete da su prioritet u vašem životu unatoč mnogim smetnjama i stresorima koji vam se nađu na putu.


Jedite obroke zajedno


Obiteljsko zajedničko druženje često može dovesti do sjajnih razgovora i povezivanja s djetetom. Potaknite sve da odlože telefone ili druge uređaje i jednostavno uživaju u međusobnom društvu. Vrijeme obroka također je izvrsna prilika da svoju djecu naučite važnosti zdrave i uravnotežene prehrane koja također utječe na njihovo cjelokupno mentalno zdravlje.


Stvorite rituale roditelj-dijete


Ako imate više od jednog djeteta, pokušajte provesti individualno vrijeme sa svakim od njih. Kvalitetno, jedan-na-jedan vrijeme s vašim djetetom može ojačati vezu roditelja i djeteta, izgrađuje djetetovo samopoštovanje i daje mu do znanja da su posebna i cijenjena.