Simbolizira skromnost

Maćuhica je poznata po ljepoti svojih cvjetova i jednostavnosti uzgoja

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Obdarena izuzetnom ljepotom, stoga savršena za ukrašavanje balkona i vrtova

Uzgoj maćuhica je jednostavna, ugodna i korisna aktivnost, budući da će ove biljke kasnije dati, u najmanju ruku, divne cvjetove, ali osim objektivne osnovne lakoće, ipak ćemo vidjeti pravila kojih se treba pridržavati za zdrav i plodan razvoj.


Gdje postaviti maćuhice


Otporne su biljke koje podnose niske temperature, što olakšava uzgoj u područjima s oštrim zimama, iako je za postizanje optimalne cvatnje bitno smjestiti ih na mjesto gdje će imati izravnu sunčevu svjetlost.


Nadalje, kako bi izbjegli probleme, moraju biti zaštićene od propuha, pa odaberite osamljeno mjesto koje može djelovati kao sklonište.


Koje tlo koristiti


Maćuhice uspijevaju u mekom tlu koje dobro drenira, pa je preporučljivo u tlo dodati malo pijeska kako bi se poboljšala drenaža.


Ne zaboravite gnojiti tlo svakih 15-20 dana proizvodima bogatim dušikom, kalijem i fosforom kako biste pospješili zdrav rast.


Kako ju zalijevati


Tijekom ljetnog razdoblja, kada su temperature visoke, maćuhice je potrebno zalijevati najviše tri puta tjedno, pri čemu tlo mora biti potpuno suho između jednog i drugog zalijevanja.


Međutim, zimi se zalijevanje mora smanjiti kako bi se izbjegla uobičajena stagnacija vode koja bi mogla oštetiti korjenski sustav.


Orezivanje maćuhica


Jednostavan je postupak koji pomaže održati biljke zdravima i potiče cvjetanje, pa evo nekoliko savjeta o tome.


Počnite s redovitim uklanjanjem uvelih cvjetova, radnjom koja pomaže stimulirati proizvodnju novih cvjetova.


Koristite vrlo oštre škare da odrežete stabljiku točno iznad baze cvijeta.


Tada ćete morati ukloniti suhe, požutjele ili oštećene listove kako biste poboljšali izgled biljke i spriječili širenje bolesti.


Konačno, ako stabljike postanu predugačke, možete ih orezati kako biste dobili kompaktniji rast: odrežite ih otprilike na pola visine.


Najbolje vrijeme za orezivanje je nakon cvatnje: time ćete pozitivno potaknuti proizvodnju novih cvjetova za sljedeću sezonu.