Štorija od mašte

Luna Džidić spaja znanost i praksu: 'Keramika i biljke su za mene neodvojive na više razina'

Sanda Milinković Frank

Pred našom svestranom sugovornicom, samo je nebo granica što se tiče proizvodnje i noviteta, a otkriva nam da viziju svoje budućnosti vidi u daljnjem jačanju veze između kulinarstva, biljaka i MŪN keramike

Luna Džidić magistra je eksperimentalne biologije iz Zagreba, kreatorica plant-based recepata, autorica bloga Sunberry Jam i vlasnica keramičkog studija MŪN.


Njezin rad je specifičan po spoju znanosti i prakse jer se bavi primjenom biljaka u različitim segmentima života, od edukacije i kulinarstva, do kreiranja funkcionalne i umjetničke keramike od prirodnih i održivih materijala kroz brend MŪN.


– Imam dugogodišnje iskustvo u kulinarstvu gdje sam radila kao plant-based chef, bavila se privatnim cateringom, stiliziranjem i fotografijom hrane te kreiranjem recepata.


Dio tog znanja i iskustva danas dijelim putem svog bloga Sunberry Jam. Nastojim ljudima približiti cjelovitu prehranu biljnog podrijetla i naglasiti važnost svjesne povezanosti s prirodom, kaže Džidić.


Kao dijete je mnogo vremena provodila u prirodi, skupljala cvijeće i plodove te se divila životinjama. Svaki od tih trenutaka oblikovao je njenu ljubav prema prirodi i biljkama te želju da nauči više o njima.


Oduvijek je imala puno interesa, voli umjetnost, dizajn, botaniku i matematiku, a njezin impresivni karijerni put započeo je arhitekturom, pa nastavio kroz biologiju.


– Arhitekturu sam upisala jer je imala reputaciju jednog od najzahtjevnijih fakulteta u državi, a ja sam voljela izazove. Na tom mi je studiju bilo stvarno zanimljivo i lijepo, a mogu i danas reći da obožavam arhitekturu i dizajn. Ipak, nakon prve godine sam zaključila da to nije profesija kojom bih se željela baviti do kraja života, priča nam Džidić.



PODUZETNIČKA ISKUSTVA


Potom je upisala Prirodoslovno-matematički fakultet jer ju je interes za prirodu i biljke pratio od djetinjstva, čineći sastavni dio njezina života. Iako je već tada o biljkama znala puno, poželjela je naučiti više, i to iz znanstvene perspektive.


– Već za vrijeme studija počela sam se baviti kulinarstvom i razvojem recepata isključivo od biljaka. Nakon diplome, to mi je iskustvo omogućilo da počnem pronalaziti i poslovne prilike u toj, tada izrazito maloj i mladoj niši, što je naposljetku oblikovalo moj današnji svijet i životni poziv, kaže.


Kroz godine provedene u kulinarstvu, stekla je vrijedno iskustvo koje, kako sama kaže, ne bi nizašto mijenjala. Pripovijeda nam da je kroz taj posao naučila mnogo o radu s drugim ljudima pod pritiskom i što znači funkcionirati kao tim.


– Meni je kuhanje za druge ljude nešto predivno, a to iskustvo me sigurno oblikovalo i u onome što danas jesam i kako radim, dalo mi je praktičnu vještinu i brzinu koju nije moguće naučiti kada radiš sam, svojim tempom.


No, s vremenom sam shvatila da to nije ono čime bih se bavila cijeli život. Koliko god obožavam kuhati za ljude, više me ispunjavaju poduzetnička iskustva, kreiranje vlastitih projekata i dijeljenje znanja kroz edukaciju i kreiranje recepata, pojašnjava.


Biljke danas koristi u kulinarstvu i izradi ljekovitih biljaka pa nas je zanimalo prema kojim kriterijima bira vrste i metode obrade da bi sačuvala njihova ljekovita svojstva.


Odgovara nam da je prvi i najvažniji kriterij poznavanje biljke i njena ispravna identifikacija, a zatim ljekovita i nutritivna svojstva te lokacija.


Otkriva da biljke bere iz čistog okoliša te pazi na održivost berbe u smislu sakupljanja samo onoliko koliko joj je potrebno, ovisno o vrsti biljke, jer, kako pojašnjava, postoje i mnogi »korovi« koji su zapravo zdravi i odlični za jelo.


– Što se tiče obrade, biram metode koje minimalno narušavaju ljekovita i nutritivna svojstva ili ih čak pojačavaju.


Ovisno o biljci i rezultatu koji želim postići, to mogu biti, primjerice, tehnike hladne obrade, poput uljne ekstrakcije ili izrade tinktura, dehidracija na niskim temperaturama za očuvanje korisnih svojstava, pojašnjava.



Luna je autorica bloga Sunberry Jam i vlasnica studija MŪN

BEZ TELEVIZORA


U kulinarstvu obožava i tehnike poput fermentacije kojima se, osim očuvanja namirnice, dobije i dodatna vrijednost za zdravlje u vidu probiotika. Objašnjava da kod pripreme sirovih jela postoji puno tehnika kojima se maksimalno očuva nutritivna vrijednost namirnice, ali i poveća bioraspoloživost zdravih sastojaka.


– Namakanje, klijanje sjemenki, kombiniranje s drugim sastojcima koji povećavaju apsorpciju korisnih tvari u ljudskom tijelu, fermentacija…


Postoji puno metoda koje se mogu koristiti u radu s biljkama u pripremi zdravih preparata ili u kulinarstvu. Poznavanje pojedinačne biljke i njezinih svojstava određuje izbor metode njezine obrade, pojašnjava.


Razgovarajući o održivosti, zanimali su nas najveći izazovi u vođenju brenda kao što je MŪN, osobito kada je riječ o nabavi materijala i plasmanu proizvoda na tržište.


Kaže da nije imala nekih većih poteškoća jer za nju održivost nije filozofija već način života koji ju oduvijek prirodno privlačio, čak i kada nije znala značenje te riječi i prije nego je održivost postala trend.



Lokalno i sezonski dobro je za zdravlje, okoliš i lokalnu ekonomiju

AUTENTIČNOST I ODRŽIVOST


I njezin poslovni život počiva na održivim principima, od nabave prirodnih i zdravih materijala, do suradnji s lokalnim biznisima koji dijele slične vrijednosti. Ne radi kompromise s kvalitetom jer vjeruje da je izrada proizvoda koji traju ključ održivosti pa joj je cilj stvarati predmete i sadržaj koji imaju dugoročnu vrijednost.


Dodaje da ne bi radila s plastikom, toksičnim materijalima ili materijalima upitne kvalitete samo zato što drugi to rade ili jer je možda lakše ili jeftinije. Napominje da joj je oduvijek bilo važno koristiti prirodne, kvalitetne i netoksične materijale i oko toga je oblikovala MŪN brend od samih početaka.


– U privatnom životu još od srednjoškolskih dana izrađujem svoju kozmetiku, prirodnu pastu za zube, šampon za kosu i neke druge preparate koje svakodnevno koristim.


U kućanstvu ne koristim kupovna sredstva za čišćenje već sve sama izrađujem ili koristim neke prirodne namirnice poput octa, limuna, sode bikarbone…


Važno mi je za vlastito zdravlje da znam što se nalazi u preparatima koje koristim te ih zato sama izrađujem, tako sam sigurna da nisu štetni za zdravlje niti za okoliš, pojašnjava.


Kaže da namirnice kupuje od malih proizvođača, u rinfuzi, pri čemu se hrani uglavnom lokalno i sezonski. Mišljenja je da su opisane navike generalno dobre za naše zdravlje, okoliš i lokalnu ekonomiju, a i proizvodi su često kvalitetniji.


Njezin je dnevni ritam izrazito dinamičan, a dani su joj česti ispunjeni poslom. Zanimljivo je što nema televizor niti večeri rezervirane za gledanje filmova ili serija.


– Znam da je danas, posebno među ženama, popularan »slow living«, ali vjerujem da ljepotu u malim stvarima možemo primijetiti i cijeniti i ako ne živimo »sporo«. Meni je važna dobra organizacija vremena, ljubav prema projektima kojima se bavim, i briga o sebi kroz dobru prehranu i ostale zdrave navike, kaže.


Voli se osjećati prisutno u svemu što radi, a ključem sretnog i slobodnog života smatra svjesnost o tome da je »tvoj život – tvoja odgovornost«.


– To je i izazovno i potpuno oslobađajuće, kada shvatiš da nitko ne treba donositi odluke za tebe, ali zato se treba potruditi i »usuditi« uzeti život u svoje ruke, bez prebacivanja krivnje ili odgovornosti na druge, kaže.



ISKRENA POTREBA


– Naravno, može biti izazovno postići određene kvalitete proizvoda koristeći samo prirodne sirovine, ali to je izazov koji svaki put rado prihvatim jer u mom svijetu ne postoji alternativa.


Dobro se razumijem u materijale i bavim se ovime već dugo, tako da nemam problema s nabavom onoga što mi je potrebno. Zapravo, mnoge materijale, poput prirodnih sastojaka za glazure, dobivam izravno iz prirode, dodaje.


Njezin je brend MŪN nastao iz iskrene potrebe da sebi i svojem krugu bliskih ljudi izradi predmete po mjeri, koristeći isključivo kvalitetne, netoksične i održive materijale. Želja se pojavila prije gotovo 15 godina i postupno je evoluirala, a


Džidić je u početku izrađivala razne stvari, od odjevnih predmeta i nakita, do svilenih šalova i, naposljetku, keramičkog posuđa. Posljednjih pet godina taj je projekt pretvorila u ozbiljan posao, a danas je MŪN brenda većinom na keramici uz povremeno kreiranje keramičkog nakita.


– Priča s keramikom je zapravo počela iz kulinarske strasti. U sklopu projekata stiliziranja i fotografiranja hrane, željela sam imati unikatno posuđe, pa sam ga počela izrađivati sama. To posuđe je ubrzo postalo vrlo popularno, što me potaknulo da ga počnem izrađivati i za prodaju te sam tako otvorila obrt.


Misija je ostala ista, pružiti kupcima maksimalnu kvalitetu i proizvod koji će voljeti i koji će trajati, priča nam Džidić i dodaje da je naziv brenda minimalistički, kratak i snažan te savršeno odražava estetski pristup brenda, a ujedno simbolizira i njezinu povezanost s prirodnim ciklusima.



ČISTOĆA I NETOKSIČNOST SIROVINA


Džidić se bavi izradom kozmetike, izrađujući prirodnu, ručno rađenu kozmetiku od neprerađenih prirodnih materijala poput hladno-prešanih biljnih ulja, domaćeg pčelinjeg voska i drugih zdravih i cjelovitih sastojaka; često s dodacima biljaka iz vlastitog okruženja i eteričnih ulja.


Paleta njezinih proizvoda uključuje balzame, deodoranse, macerate samoniklih ljekovitih biljaka, sapune, prah za zube ili ukratko, sve što joj je potrebno za osobnu higijenu i njegu tijela.


– Moja obitelj i prijatelji koriste moje pripravke i više ne kupuju kozmetičke preparate u dućanima.


Ne koristim nepotrebne prerađene dodatke koji su inače dozvoljeni u prirodnoj kozmetici jer su biljnog podrijetla, moja kozmetika je, ukratko, jednostavna i djelotvorna. Glavni princip je čistoća i netoksičnost sirovina; koristim prirodne i kvalitetne materijale, kaže.


Ono što ju odvaja od drugih je njezina znanstvena podloga, diploma iz biologije, koja joj omogućava dublje razumijevanja svojstva sastojaka i kreiranje učinkovitih formula koje su temeljene na znanju.


– Ne radi se samo o miješanju sastojaka, već o razumijevanju botanike i kemije, te stvaranju proizvoda koji su u potpunom skladu s prirodom i ljudskim tijelom, zaključuje.



Kreativnost s minimalnim brojem sastojaka

PREPOZNATLJIV POTPIS


U svim segmentima njezina djelovanja, od edukacija i kulinarstva do izrade pripravaka, zanimalo nas je što smatra svojim osobnim potpisom i onime što ju uvelike razlikuje od drugih na što odgovara da je to spoj znanstvene podloge (diplome biologije) i praktične primjene (plant-based chef, kreiranje originalnih recepata, korištenje biljaka u keramici itd).


– Ne bavim se samo estetikom ili receptima već dubokim razumijevanjem botanike, nutritivnih svojstava i kemije biljaka. Ono što me izdvaja je cjelovitost pristupa, nije da samo pišem recepte i kreiram jelovnike, već ih često obogaćujem divljim biljem koje sama berem, provjerenim informacijama o pojedinim biljkama, razvijam prirodne glazure za keramiku od biljnog pepela i vodim edukacije o primjeni biljaka.


Vjerujem da je taj spoj znanja, autentičnosti i predanosti prirodnim, netoksičnim materijalima i sastojcima moj prepoznatljiv »potpis«.


S obzirom na užurbani tempo života u gradu, vrijeme koje provodim u prirodi mi je važno za održavanje ravnoteže i smanjenje stresa. Vjerujem da svi ljudi u prirodi mogu pronaći mir, a činjenicu da se dio mojeg posla odvija u takvom okruženju smatram privilegijom, dodaje.



Prehrana cjelovitim namirnicama ne mora biti komplicirana, dosadna ni skupa

Pojašanjava da briga o sebi za nju znači biti svjesna i prisutna u svemu što radi, što je zapravo ono što joj najviše pomaže da održi mentalnu i fizičku ravnotežu.


– Nadam se da ovo ne zvuči kao neka posebna filozofija, jer je upravo suprotno. Smatram da je jednostavno osjećati se u ravnoteži ako iskreno radiš ono što voliš i ako znaš da daješ najbolje od sebe u svakom trenutku, zaključuje.


Njezina priča s blogom započela je u razdoblju kada je i sama, iz zdravstvenih razloga, bila isključivo na takvoj prehrani. Iako više nije striktno samo na biljnoj prehrani, zadržala je taj fokus na blogu.


Prije desetak godina joj je zbog zdravlja trebala radikalna promjena pa je preko noći izbacila sve rafinirane sastojke: bijeli šećer, pšenično brašno, ulje, prženu hranu i svu prerađenu i zapakiranu hranu. Sve su to redom proizvodi, za koje danas kaže da ih više niti ne vidi kao hranu.


– To je toliko pozitivno utjecalo na moje zdravlje da se nisam ni pomislila okrenuti natrag. I dan danas se hranim isključivo cjelovitim, kvalitetnim namirnicama, a upravo mi ta prehrana omogućuje da održavam ovaj aktivan životni stil koji živim.


IZAZOV KAVE


Džidić je glavna inspiracija za osmišljavanje recepata uvijek priroda, a voli eksperimentirati s divljim biljem koje sama bere i isprobavati stare, zaboravljene tehnike pripreme.


Zanimaju je i tradicionalne metode pripreme hrane iz različitih krajeva svijeta. S obzirom na to da pune putuje, uvijek dobije novu inspiraciju kada vid zanimljive načine na koje se ista namirnica koristi u različitim kulturama.


Njezin blog šalje i moćnu poruku, a to je da prehrana cjelovitim namirnicama ne mora biti komplicirana, dosadna ni skupa već upravo suprotno – nevjerojatno ukusna, jednostavna i zabavna.


Kako kaže, moguće je biti kreativan u kuhinji s minimalnim brojem kvalitetnih sastojaka, za što se nada da njezini recepti dokazuju.


Pred našom svestranom sugovornicom, samo je nebo granica što se tiče proizvodnje i noviteta, a otkriva nam da viziju svoje budućnosti vidi u daljnjem jačanju veze između kulinarstva, biljaka i MŪN keramike.


Poslovno se i dalje nastavlja baviti plant-based kulinarstvom, prvenstveno kroz kreiranje originalnih recepata za koje postoji tržišni interes i koji su njezina velika strast.



Željela je imati unikatno posuđe, pa ga je počela izrađivati sama

Kaže da su keramika i biljke za nju neodvojive na više razina jer osim što biljke koristi za izradu nekih glazura, funkcionalna keramika koju izrađuje se dosta fokusira na rituale pripreme čaja, kave i drugih napitaka od biljaka, što je područje njezinog velikog interesa i stalnog učenja.


– Nedavno sam predstavila kolekciju šalica za kavu koje su posebno dizajnirane za potrebe posluživanja specialty kave, gdje je svaki detalj važan, od oblika i veličine do teksture glazure.


Planiram u budućnosti ostvariti više suradnji s kvalitetnim kafićima i restoranima kroz MŪN keramiku, jer je upravo iskustvo konzumacije hrane i pića najviše pokrenulo i razvilo moj stil i brend, zaključuje Luna Džidić.


Slasni snack

Nismo mogli odoljeti brojnim receptima koje ima na svom blogu pa smo zamolili sugovornicu da jedan izdvoji za naše čitateljice i čitatelje. Odabrala je recept za izuzetno jednostavne i zdrave sirove kuglice od datulja i kakaa, kazavši da su savršene kao brzi desert ili snack koje svi obožavaju, a pritom su zabavne za raditi s djecom.


Sastojci:


● 15 datulja (prethodno namočenih u toploj vodi 15-ak minuta ako su suhe i tvrde)
● 1 šalica badema ili lješnjaka
● ¾ šalice sirovog kakao praha
● nekoliko kapi ekstrakta vanilije (opcija)
● 2 žlice vode (po potrebi)


Priprema:


Bademe stavite u multipraktik i usitnite u krupnije brašno.
Sjedinite smjesu: dodajte datulje (očišćene od koštica), kakao prah i ekstrakt vanilije.
Miksajte u multipraktiku dok se ne formira ljepljiva, homogena smjesa.
Ako je smjesa presuha, dodajte još malo vode, jednu po jednu žlicu.
Rukama oblikujte kuglice željene veličine.
Kuglice po želji uvaljajte u kakao prah ili mljevene bademe.
Čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku.


Uživajte!