Na staroj Karolinskoj cesti

Karolina Mountain Lodge: Nagrađivana kuća koja nas je osvojila interijerom i pričama

Life

Kameni temelji vidljivi u prizemlju datiraju iz sredine 18 stoljeća.Ljepotica s Karoline, naziv je koji se nameće svakome tko se bar malo pobliže upozna s kućom za odmor koja se pod nazivom Karolina Mountain Lodge smjestila u mjestašcu Stari Laz, baš na staroj dobroj Karolinskoj cesti po kojoj je i dobila ime.


Štoviše, i sam je Stari Laz naseljen baš u doba gradnje Karolinske ceste i to ponajviše majstorima iz Hrvatskog primorja, pa je nekako i logično da se kuća za odmor duše i tijela na toj čuvenoj povijesnoj prometnici baš po njoj i zove.


Kuća je, govori nam Marko Fak koji je i najzaslužniji za njenu obnovu, dugo vremena bila neiskorištena i predstavljala starinu koja je mirovala te ne čekala novi život, već najvjerojatnije rušenje i nestajanje. Na svu sreću, dogodilo se potpuno suprotno jer je obitelj Fak došla na ideju obnoviti tu staru obiteljsku kuću…


@karolinamountainlodge
“U taj smo posao krenuli s puno ljubavi, ali i uz poštivanje struke. Tako je, primjerice, projekt financiranja i obnove kuće iz fondova Europske Unije napisala i provela tvrtka Nibelung d.o.o. koja i upravlja objektom. Svih zamisli i ideja koje su ukomponirane u kuću dosjetili smo se sami. Nismo željeli mnogo toga mijenjati, cilj je bio zadržati sve postojeće elemente koji su se mogli obnoviti, zamijenjeni su samo dotrajali dijelovi tako da je današnji izgled kuće definiran pri njezinoj izgradnji početkom 20. stoljeća.


 


Sadržaj

Površna stambenog dijela kuće je 140 metara kvadratnih koji se protežu kroz dvije etaže kuće, visoko prizemlje i potkrovlje, a kući pripada i prostrana terasa od 30 te podrum od 70 metara kvadratnih koji će uskoro također biti opremljen dodatnim sadržajima s obzirom na namjeru proširenja ponude samog objekta.

 


Kameni temelji vidljivi u prizemlju datiraju iz sredine 18 stoljeća. Prvi dostupni zapisi o rekonstrukciji na kamenim temeljima govore o mijenjanju dotrajalih drvenih dijelova kuće iz 1924. godine. Sljedeća obnova provedena je 2017. i 2018. godine s ciljem prilagodbe kuće suvremenim potrebama boravka u prirodi pazeći na zadržavanje elemenata autohtone goranske arhitekture.


@karolinamountainlodge


Karolina Mountain Lodge pruža osjećaj topline


S obzirom kako je turistička djelatnost tvrtke Nibelung d.o.o. usmjerena i na pružanje usluga smještaja teže pokretnim osobama, prilikom obnove posebna pažnja pridala se odredbama Pravilnika o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću kako bi kuća svima bila dostupna i omogućila nesmetan odmor. Kuća je zadržala izvorne vanjske konture, dok je namjena prostorija u kući izmijenjena kako bi pružila maksimalni komoditet svojim gostima.


Kuću smo namjestili i uredili u stilu koji nam samima pruža osjećaj topline i relaksacije, a da smo u naumu uspjeli dokazuju i brojne recenzije gostiju koji se rado vraćaju.


Kuća već ima svoje stalne goste koji u njoj pronalaze odredište za relaksaciju neovisno o godišnjem dobu. Kako se radi staroj goranskoj drvenoj kući u prirodi, nametnula se težnja povezivanja prirodnih materijala od kojih je kuća građena i potreba njezinih gostiju za dodirom s divljinom.


karolina_mountain_lodge

@karolinamountainlodge


Velikim staklenim površinama omogućeno je gostu boraviti u toplini interijera ne osjećajući odmak od prirode. Dnevni boravak središnja je prostorija u kući koja u hladnijim mjesecima služi kao mjesto druženja i blagovanja dok u proljetnim i ljetnim mjesecima tu ulogu preuzima terasa s pogledom na šumu.


Specifičnost kuće, koja se odrazila i na njezino uređenje, je i činjenica što je prilagođena osobama s invaliditetom pa su stoga svi podovi u istoj razini, prijelazi iz jednu u drugu prostoriju napravljeni su bez pragova te se vodilo računa o prolazima između namještaja te širini vrata. Stil uređenja nametnula je buduća funkcija kuće.


Autentičnost daje restaurirani namještaj


Preuređenje stare drvene kuće u objekt sa suvremenim odlikama zahtijevalo je prilagodbu goranske arhitekture potrebama budućih gostiju. Tako su primjerice otvori na kući morali biti zamijenjeni zbog dotrajalosti, ali izrađeni su estetski identično onima koji su postavljeni na kuću 1924. godine, zadržavajući okomite i vodoravne pregrade karakteristične za goransku arhitekturu.


@karolinamountainlodge


Autentičnost prostoru daje namještaj koji je obnovljen i nakon restauracije vraćen u kuću. Naime, posljednji stalni stanovnik kuće bio je stolar i dio namještaja koji je sada u kući tamo je i izrađen tako da i prenamjenom kuće nije izgubio svoje mjesto i svrhu u istom prostoru.


Također, želja nam je bila predstaviti suživot stanovnika Gorskoga kotara sa životinjama i oštrim i hladnim zimama toga kraja. Predmetima koji su originalno bili dio domaćinstva te kuće pokušali smo gostima približiti činjenicu kako se u tom prostoru nekada živjelo, svakodnevno kuhalo i družilo uz vatru, koja je nekad, a kao i danas na tim prostorima imala centralnu ulogu društvenog života zajednice.


@karolinamountainlodge


 


Dominantni crni detalji

Crni detaljni dominiraju kako interijerom tako i eksterijerom povezujući kuću sa okućnicom. Osim detalja uz kamin, crni metal poslužio je i kao materijal za izradu stolova, polica i ograda na terasi i njezinoj prilaznoj rampi koja se proteže do popločanog parkinga. Drvena fasada kuće obojana je u tamno sivu boju, koju bi vremenom i poprimilo drvo sibirskog ariša kojim je kuća obložena. Ukratko, kućom dominiraju samo crni, bijeli i sivi elementi što uz prirodne materijale pridonosi mirnoći promatrača.

 


Zadovoljstvo provedenim projektom očituje se na više razina. Činjenica da je jedna stara drvena goranska kuća dobila novu funkciju i da joj je dana prilika za ugošćavanje osoba koje prije nisu imale prilike upoznati zimske i ljetne ljepote Gorskoga kotara, neizmjerno veseli. Kuća je nakon skoro 40 godina ponovno u funkciji i u mogućnosti je, bar na nekoliko dana, biti nečiji planinski dom.


Time ona ispunjava svoju svrhu jer prazna kuća nema funkciju. Posebno je ugodno pročitati komentare koje gosti napišu, pogotovo kada primijete detalje koji nisu istaknuti, ali su smisleno postavljeni u prostor kako bi potaknuli emociju.


Posebno veseli zadovoljstvo djece koja na odmor dolaze sa svojim obiteljima, ali i kućnim ljubimcima koji su također vrlo dobrodošli. Lijepo je tijekom boravka gostiju dobiti fotografiju kako uživaju ispred kamina. Takve geste dokazuju da je uređenje kuće u skladu sa njenom namjenom – odmorom i relaksacijom u prirodi, rekao je Marko Fak.


Simpatični puhovi poremetili planove


– Prilikom demontaže dotrajale drvene oplate naišli smo na gnijezdo puhova u kojemu je majka brinula od 6 mladih, netom rođenih puhova. Kako kuća duže vremena nije bila nastanjena, ta obitelj puhova pronašla je u njoj svoj dom.


Taj događaj prolongirao je građevinske radove i daljnju demontažu za nekoliko dana jer smo morali pričekati da ih majka, jednog po jednog, premjesti u novu nastambu. Tek kad ih više nije bilo, nastavljeni su radovi užurbanim tempom kako bi se dostigli rokovi zadani ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu., ispričao nam je Fak.