7 modnih pitanja

Laura Hrenić: “Moda je prezentiranje sebe bez da govorim”

Dijana Ljubanović

FOTO/Instagram @laurahrenic

FOTO/Instagram @laurahrenic

Moda je izraz individualnosti, razlikuje vas od onih oko vas, a može definirati i vašu kulturu.Bez obzira jeste li gotička djevojka u crnim kožnim hlačama, seksipilna vamp dama ili djevojka iz susjedstva, vi sudjelujete u modi.


Osim toga, ogromna je uloga mode u društvenom životu, pogotovo ako uzmemo u obzir njenu prisutnost u globalnoj ekonomiji. Modna industrija pruža poslove milijunima ljudi širom svijeta i jedna je od najprofitabilnijih grana industrije. Trgovci na malo, dizajneri, tvornički radnici i distributeri svi su na platnom spisku modne industrije.


I svatko od nas sudjeluje u tom složenom, gigantskom sustavu.
Konačno, modna industrija je i politički angažirana, pogotovo u SAD-u. Urednica Voguea Anna Wintour bila je važan dio obje kampanje Baracka Obame, prikupivši milijune dolara, a posljednjih dana cijeli je svijet raspravljao o naslovnici Voguea na kojoj je prikazana Kamala Harris u starkama i specifičnom draperijom u pozadini. Ne treba zanemariti niti da moda također traži mnoge lobiste i globalno je moćan alat kada je u pitanju upravljanje.


Moda se mijenjala kroz povijest i specifična je za svaki dio svijeta. Narodne nošnje i uniforme pokazatelj su i statusa u društvu, materijalnog ili bračnog statusa, prikazuju neke druge društvene uloge i geografsko područje.


Sve ovo navodimo kako bismo najavili buduću profesoricu povijesti i hrvatskog jezika – Lauru Hrenić. Mlada dama hodajuća je modna inspiracija, a u njenom stilu je posebno zanimljivo što ne robuje trendovima niti pada na skupocjene brendove. Važan joj je dobar osjećaj jer moda je za nju ionako (samo) sredstvo izražavanja.Tko je Laura, čime se bavi i kako bi opisala svoj stil?


Inače sam iz Bjelovara, a u Rijeci trenutno boravim i studiram hrvatski jezik i književnost te povijest na Filozofskom fakultetu. Što se tiče mog stila oblačenja ne bih se mogla opredijeliti i reći kako imam jedan određeni  stil. Ne pratim baš modne trendove već se oblačim po svom raspoloženju te jako volim improvizirati.


Omiljeni kreator ili brend i zašto?


Ne pratim  previše ni neke poznate modne kreatore stoga ni nemam najdražeg , a od modnih brendova najdraža mi je Zara, a uz nju Stradivarius, Mango i Reserved te se upravo od tamo nalazi većina stvari iz mog ormara.


Jako volim kupovati  i često kupujem nove odjevne komade te zato ne kupujem skupe marke već radije kupujem u trgovinama koje sam maločas navela.  Među njihovim kolekcijama pronađem sve što me zanima i što volim.Što je za Vas moda?


Za mene je moda prezentiranje sebe, svog karaktera, bez da govorim. Tako da smatram da svatko treba pronaći svoj određeni stil koji predstavlja upravo njega samog jer stil je taj koji je vječan.


Kakvu ulogu imaju modni dodaci u Vašem stilu? Gdje ih kupujete i koji su vam omiljeni?


Ne nosim baš previše modnih dodataka, jedino uvijek nosim sat. Sat je dugotrajna investicija pa mi nije žao kupiti neki skuplji i markirani jer znam da ću ga dugo nositi.


Od ostalih modnih dodataka povremeno stavim viseće naušnice i nekada prstenje koje najviše kupujem u Mangu i Zari. Moram naglasiti kako volim nositi kape i trake za kosu, posebice zimi, a i jako volim  sunčane naočale koje nosim sve mjesece u godini.Koja Vam je omiljena boja, a koji materijal?


Volim šarenilo i sve boje, ne znam koju bih istaknula kao najdražu. Možda crvenu ili narančastu, makar u posljednje vrijeme kupujem najviše odjeće u zelenkastim nijansama. Moje kombinacije nikada nisu jednobojne jer volim kombinirati i eksperimentirati.


A u slučajevima i kada obučem neku neutralnu boju, kombinaciju onda volim začiniti torbicom žarke boje. Što se tiče materijala, također nemam neki posebno drag. Ne volim se ograničavati već istražujem, osluškujem i dozvoljavam da ono što nosim bude doslovno dio mene.


Ključan je sklad i uživanje u onome što se nosi.Što volite u ljetnoj garderobi, što u zimskoj?


Ljeti najviše volim haljine,  obožavam sve haljine i u njima se najbolje osjećam te me se ljeti može vidjeti najviše upravo u njima. A od zimske garderobe najviše volim kapute i gležnjače koje nosim u svim bojama. Općenito najviše volim torbice koje bih mogla kupovati svaki dan.Modni savjet koji biste podijelili s čitateljicama


Savjetovala bih kako svatko treba nositi ono što mu je udobno i u čemu se dobro osjeća. No također, istaknula  bih da treba ponekad eksperimentirati i odvažiti se izaći iz svoje komfor zone.


___


Volite modu i želite inspirirati naše čitateljice svojim modnim kombinacijama? Odgovoriti na 7 modnih pitanja? Tagajte @life_novi_list na svojim Instagram streetstyle fotkama. Možda iduće nedjelje baš vaš stil posluži kao Modna inspiracija s Instagrama.