Sreća na tanjuru

Lagana, sočna i božanstvena torta od sladoleda

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Tajna stvaranja savršenih slojeva u ovoj božanstvenoj torti od sladoleda?

Zamrzavanje svih slojeva pojedinačno prije sklapanja je dobar trik za kreiranje ove torte. Potrebno je malo strpljenja dok čekate da se sladoled stegne u zamrzivaču, ali kad je vrijeme za slaganje, sve se to brzo poveže! Svakako koristite iste posude za pečenje kolača, kao i za zamrzavanje slojeva sladoleda.


To će osigurati savršeno konzistentne slojeve.


Ovaj je recept izvrstan, vizualno privlačan i ukusan kolač koji će vas oduševiti. Slobodno prilagodite recept upotrebom bilo koje kombinacije okusa sladoleda za stvaranje sladolednih, sočnih slojeva.


Sastojci:


Za slojeve bijele kreme:


  • 1 šalica maslaca (omekšali)
  • 2 šalice granuliranog šećera
  • 4 velika jaja
  • 3 šalice brašna za kolače
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Za slojeve sladoledne kreme:


  • 1 litra sladoleda od pistacija
  • 1 litra sladoleda od čokolade
  • 1 litra sladoleda od jagoda

Za preljev:


  • 2 šalice vrhnja
  • Raznobojni posip
  • Maraskino trešnje

Postupak:


Sakupite sastojke. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Podmažite i pobrašnite dvije okrugle tepsije.


U velikoj zdjeli mikserom tucite maslac i šećer na srednjoj brzini dok ne postane pahuljasto, 3 do 4 minute. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.


U srednjoj posudi pomiješajte brašno za kolače i prašak za pecivo. Smjesu brašna postupno dodajte smjesi maslaca naizmjenično s mlijekom, počevši i završavajući smjesom brašna.


Umiješajte vaniliju. Postupno dodajte smjesu brašna. Ulijte tijesto u pripremljene tepsije, po potrebi zaglađujući vrhove. Pecite 28 do 30 minuta. Ostavite da se hladi u tepsijama 10 minuta.


Izvadite iz njih i ostavite da se potpuno ohlade na rešetkama. Podijelite svaku tortu kako biste stvorili 4 jednaka sloja. Zamotajte u plastičnu foliju i zamrznite slojeve.


Napravite slojeve sladoleda. Pokrijte čistu i suhu posudu za torte plastičnom folijom. Omekšajte sladoled od pistacija tako da ga je lako mazati, ali ne da se otopi.


Rasporedite u kalup za torte, prekrijte plastičnom folijom i poravnajte. Smrznuti. Ponovite sa sladoledom od čokolade i jagoda. Sva tri sloja sladoleda, kao i podijeljeni slojevi kolača, trebaju biti čvrsti. Ponovite.


Da biste sastavili tortu, odmotajte jedan od slojeva torte i stavite je na dno ploče za posluživanje. Odmotajte sloj sladoleda od pistacija i stavite ga na vrh. Stavite još jedan sloj torte na sloj pistacije, a zatim sloj sladoleda od čokolade.


Stavite treći sloj kolača na vrh sloja čokoladnog sladoleda. Na to stavite sloj sladoleda od jagoda. Završite završnim slojem kolača. Lagano pritisnite i zamotajte plastičnom folijom da se svi slojevi zamrznu.


U velikoj zdjeli za miješanje umutite teško vrhnje da se stegne vrhove. Izvadite sastavljeni sladoledni kolač iz zamrzivača.


Frost sa šlagom. Čvrsto zamrznite dok ne budete spremni za posluživanje.