Pseudožitarica

Kvinoja – supernamirnica koja ne sadrži gluten, pomaže kod mršavljenja i čuva vaše srce

Life

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kvinoja je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a za razliku od drugih pravih žitarica sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselinaKvinoja ili quinoa je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom. Najdostupnija vrsta kod nas je ona žute boje, no postoje i druge. Ne sadrži gluten, što je čini izvrsnom namirnicom za sve koji boluju od celijakije.


Među njezine brojne blagotvorne učinke na zdravlje ubraja se prevencija bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa. Osim što je zdrava, ona je i vrlo ukusna. Dobro se slaže s različitim namirnicama, a na vama je da pronađete svoje omiljene kombinacije.


Kako skuhati savršenu kvinoju? Prije svega, imajte na umu da će sirova kvinoja, kada se skuha, utrostručiti svoj volumen. Na jednu šalicu sirove kvinoje idu dvije čaše vode i četvrtina žličice soli.
Najprije isperite kvinoju. Ulijte je u mrežasto cjedilo i ispirite pod tekućom vodom barem 30 sekundi. Zatim je dobro ocijedite. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki kvinoje.


Nakon toga pomiješajte kvinoju i vodu u loncu. Pričekajte dok smjesa zavrije na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10 do 20 minuta, ovisno o količini. Postupno smanjujte plamen na kojem se kuha.


Zatim maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da tako odstoji barem 5 minuta. To je tajni korak koji će je učiniti savršenom. Začinite po želji. Ostaci ovako skuhane i ohlađene kvinoje mogu stajati u hladnjaku 4 do 5 dana.


Recepte s kvinojom potražite na Krenizdravo.hr.