Foto: iStock
TEŽINA: Srednje
VRIJEME: sat i 30 minuta
SASTOJCI ZA 10 OSOBA:
ZA TIJESTO:
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 50 g škrobnog brašna
- 3 žumanjka
- pola vrećice vanilin šećera
- sol
ZA NADJEV:
- 5 dunja
- 4 žlice smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- žlica ruma
- 1 žlica meda
- cimet
- 2 do 3 žlice marmelade od marelica
- 2 do 3 žlice vode
PRIPREMA: Razmrviti maslac s brašnom, zatim dodati škrobno brašno, žumanjke, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
Sve brzo umijesiti u glatko tijesto koje ćete umotati u plastičnu foliju i ostaviti da odmara u hladnjaku najmanje pola sata. Dunje oprati, razrezati na četvrtine, a zatim im ukloniti koru i tvrde dijelove.
Dunje naribati ili isjeckati na kockice. Voće staviti u tavu, posuti šećerom i dodati malo vode i ruma. Dinstati dok sok ne ispari. Ugasiti vatru pa umiješati med i cimet.
Od tijesta odvojiti 1/4, a ostatak razvaljati i njime obložiti namašćeni kalup za krostatu. Rubove nemojte rezati. Izbosti vilicom, premazati marmeladom, a povrh staviti nadjev od voća.
Gore naribati ostatak tijesta, a rubove preklopiti. Peći oko pola sata na 180 stupnjeva.