Duboko uznemirujuće

Kritiziranje i vrijeđanje zbog posla koji se obavlja uzrokuje fizičku bol i patnju

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Novo istraživanje pokazalo je kako djeluje negativna prosudba

Negativne misli su loše i to ne samo za naš um, već i za tijelo.


To podupire novo američko istraživanje koje pokazuje kako brige i uznemirujuće ili frustrirajuće misli mogu biti uzrok bolova u vratu i leđima.


Istraživači sa Sveučilišta Ohio State i Sveučilišta u Michiganu proveli su istraživanje na volonterima koji su zamoljeni da izvrše jednostavan zadatak (podignu lagane kutije).


Tijekom izvršavanja zadatka volonteri su dobivali pohvale za obavljenu aktivnost, no ti su se komplimenti postupno smanjivali, a umjesto pohvala, dobivali su sve oštrije kritike za neučinkovitost izvršenja zadatka.


Trpljenje kritika i zlostavljanja zbog lošeg rada rezultiralo je bolovima u vratu i donjem dijelu leđa, a što su istraživači pripisali psihičkoj frustraciji zbog manjka iskazanog poštovanja.


Naša percepcija boli rezultat je složene interakcije između tijela i uma, ali tome pridonose i drugi čimbenici, poput društvenih i ekonomskih.


Na primjer, stanje financijskog stresa, siromaštva ili nezaposlenosti također može dovesti do fizičke patnje.


Slično tome, osjećaj nelagode koji proizlazi iz neprihvaćanja u društvenoj skupini implicira fizičku bol.


Rastuća frustracija volontera uspoređena je s mjerenjima senzora pričvršćenih na njihova tijela: oni su pokazali povećanje napetosti (do 20% više) kada su se ljudi osjećali uznemireno zbog negativnih povratnih informacija, u usporedbi s zadovoljstvom koje su osjećali dobivajući pohvale za svoj rad na početku.