Foto: iSTOCK
Poseban efekt daje dvobojni način posluživanja, koji svaki tanjur pretvara u mali gurmanski raj
povezane vijesti
Ljubičasti kupus često završava u salatama, no u ovoj krem juhi pokazuje svoju potpuno drugu, profinjenu stranu. Baršunasta tekstura, blaga slatkoća i prekrasna boja čine je jednim od onih jela koja izgledaju kao da zahtijevaju puno truda, iako je priprema zapravo vrlo jednostavna.
Poseban efekt daje dvobojni način posluživanja, koji svaki tanjur pretvara u mali gurmanski raj.
Sastojci za 2 osobe
-
600 g ljubičastog kupusa
-
50 g slatkog vrhnja
-
1 ljutika
-
1,5 l vode
-
25 g maslinova ulja
-
sok pola limuna
-
muškatni oraščić, sol, papar
Priprema
Ljutiku sitno nasjeckati. Kupusu ukloniti vanjske listove i tvrdu sredinu, narezati ga na trakice te dobro isprati pod mlazom hladne vode.
U dubljem loncu zagrijati maslinovo ulje, dodati ljutiku i kratko je popržiti. Zatim dodati kupus (možete odvojiti manju količinu za dekoraciju), posoliti i pirjati nekoliko minuta na srednje jakoj vatri.
Uliti litru vode i kuhati bez poklopca 35–40 minuta, povremeno miješajući. Potom dodati preostalu vodu i kuhati još 10–15 minuta.
Umiješati slatko vrhnje te štapnim mikserom ili blenderom usitniti smjesu do glatke, kremaste teksture. Procijediti kroz fino sito.
Odvojiti četvrtinu juhe i u nju dodati limunov sok, pa promiješati dok ne poprimi nježnu ružičastu boju. Obje juhe začiniti svježe mljevenim paprom i malo muškatnog oraščića.
Za posluživanje, u svaki tanjur uliti dvije kutlače ljubičaste i jednu kutljaču ružičaste juhe, te ukrasiti svježe sjeckanim kupusom.