Sve je to normalno

Koža se vrlo često mijenja tijekom trudnoće. Ovo su 4 najčešće pojave

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Većina promjena nije razlog za pretjeranu zabrinutost, ali uvijek je najbolji savjet onaj koji ćete dobiti od stručnih osoba.Mnoge žene tijekom trudnoće doživljavaju promjene na koži koje se mogu dogoditi kao rezultat fizičkih, hormonalnih i imunoloških promjena, što je sasvim prirodno tijekom trudnoće.


Iako je važno prepoznati koje su to promjene i zašto se događaju, jednako je važno znati i kada zatražiti stručno mišljenje.


Madeži tijekom trudnoće


Madeži se mogu mijenjati tijekom trudnoće, ali većinom su benigni. Zapravo, do 10 posto trudnica izvještava o promjeni veličine i boje postojećih madeža. Te su promjene prvenstveno fizički fenomen zbog istezanja kože koje se prirodno događa kao dio trudnoće.
Područja poput trbuha ili dojki imaju tendenciju brzog rasta, a madeži na tim područjima protežu se zajedno s njima. Zbog toga madeži koji su izvorno izgledali manje mogu postati nekoliko puta veći pa vam se može činiti da brzo rastu.


Sličan fenomen može se vidjeti i kod mijenjanja boje madeža. Kako se oni rastežu, tako se njihov pigment distribuira na široj površini pa može izgledati svjetliji nego što je bio. Većina se  ljudi zabrinjava zbog razvoja madeža, ali ovi fiziološki normalni događaji mogu izazvati nepotrebnu pretjeranu paniku. Naravno, ako niste sigurni, uvijek je bolje javiti se svome liječniku.


Pitajte svog obiteljskog liječnika ili dermatologa za pregled kože ako primijetite promjene na postojećim madežima ili nastanak novih madeža. Vaš liječnik može upotrijebiti kliničke alate kojima će utvrditi je li madež dobroćudan ili zahtijeva dodatna ispitivanja, piše Today’s Parent.


Foto: iStock


Koža se širi pa nastaju i strije


Jedna od najčešćih kožnih promjena uočenih u trudnoći su  strije. Baš kao tijekom puberteta, one se događaju zbog brzog rasta koji dovodi do istezanja vlakana vezivnog tkiva u koži, a najčešće su na trbuhu, dojkama, stražnjici i bokovima.


Kad se prvi puta pojave, obično su crvene i prilično vidljive. Tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, crvenilo postupno blijedi, a strije sve više poprimaju boju kože.


Iako ne postoji savršen tretman za potpuno uklanjanje strija, specifični laseri mogu smanjiti crvenilo tijekom prvotne faze i vratiti teksturu na boju sličniju vašoj prirodnoj boji kože.


Smeđe linije na trbuhu


Mnoge trudnice mogu primijetiti okomitu smeđu liniju koja se razvija na trbuhu. Ovo se stanje rezultat je hormonalnih promjena tijekom trudnoće i nije razlog za zabrinutost.


Slično fiziološko zatamnjenje kože može se vidjeti i na drugim područjima tijela uključujući areolu, genitalije i unutarnju stranu bedara. Ove su promjene dobroćudne i ako nisu popraćene simptomima poput svrbeža ili razgradnje kože, tada se smatraju prirodnim dijelom trudnoće koji se postupno može poboljšati nakon trudnoće ili se liječiti kozmetičkim postupcima.


S druge strane, ekcem je upalno stanje koje može uzrokovati razgradnju kože, svrbež i tamnjenje kože, potencijalno utječući na sva gore navedena područja.


Ako primijetite bilo kakve simptome povezane s promjenom boje, ne ustručavajte se potražiti savjet svog liječnika. Ekcemom se može sigurno i učinkovito upravljati promjenom navika, upotrebom hidratantnih krema i primjenom propisanih tretmana.


Foto: iStock


Akne


Akne se mogu pojačati tijekom trudnoće kada se uz njih mogu pojaviti miteseri i bijeli prištići. Iako se po izgledu ne razlikuju previše od tipičnih adolescentnih akni, mogu biti prilično trajne tijekom trudnoće, a liječenje može biti prilično nezgodno zbog mnogih lijekova protiv akni koji se tijekom trudnoće i dojenja ne preporučuju.


Izbjegavajte pokušaje bilo kakvog liječenja akni u to doba dok ne razgovarate sa svojim liječnikom i ne dobijete jasne informacije o tome koji se tretmani mogu sigurno koristiti.


Promjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i većina ih nije alarmantna, ali briga za vaše i zdravlje vaše bebe je na prvom mjestu stoga se nikako ne ustručavajte potražiti savjet liječnika i ljekarnika. 


Foto: iStock