Razbijamo mitove

Korana Marović otkriva sve što trebate znati o SPF-u i zaštiti kože ljeti

Mija Dropuljić

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Veliki vodič kroz SPFI ptice na grani znaju da je krema sa zaštitnim faktorom neophodan beauty proizvod kojeg nikad, ali nikad ne biste smjeli zaboraviti. Ipak, oko SPF-a kruže brojni mitovi i često se čini da u moru informacija teško pronalazimo one ispravne. Postoji li razlika između faktora 8 i 30? Ima li SPF rok trajanja? Kako ispravno nanosimo SPF? Jedna od naših najpoznatijih beauty influencerica Korana Marović veliki naglasak stavlja na neophodnost zaštitnog faktora. Stoga smo odlučili uz njenu pomoć razbiti sve SPF mitove na jednom mjestu. 


Najviše se priča i piše o SPF za vrijeme ljetnih mjeseci, no krema sa zaštitnim faktorom treba biti dio vaše cjelogodišnje skin care rutine. Vjerojatno ste primijetili kako ne postoji zimska i ljetna krema sa SPF-om. Kako Korana ističe, ne postoji razlika u samoj formulaciji, ali postoji u izboru proizvoda. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Korana Marovic (@korana_marovic)

“Naime, ljeti se preporučuju kreme/fluidi sa zaštitnim faktorom višim od 30 i zahtjeva se uzastopna aplikacija radi visokog stupnja UV zračenja, dok zimi mogu odlično funkcionirati i klasične hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom od 15 do 30 jer je UV zračenje većinom nisko. Iako primjerice na skijanju vrijede drugačija pravila – koristi se ‘ljetni’ SPF!”, objasnila je Korana. 


Na tržištu postoji doslovno more proizvoda i često se čini kao nemoguća misija odabrati onu ispravnu kremu. Korana objašnjava kako je uvriježeno pravilo da nam je potrebna adekvatna SPF zaštita već kada zračenje UV zraka “dođe” na razinu tri. 


“Tržište nudi različite teksture i razine SPF zaštite, ponekad i s dodatkom aktivnih sastojaka koji rješavaju neki problem – primjerice hiperpigmentaciju ili prištiće. Prije svega SPF biramo prema svom tipu kože; ako smo masni preferirat ćemo ‘dry touch’ formule bez ulja, dok će suhokošcima više manje odgovarati sve ostalo. Nadalje, ovisno o godišnjem dobu birat ćemo razinu zaštite. No ako ste u nedoumici – ne možete pogriješiti uz faktor 30 kroz cijelu godinu”, savjetuje Korana. 


Među popularnije proizvode se ubrajaju i tonirane kreme sa SPF-om, a u pitanju su zapravo SPF kreme s pigmentom. One trebaju dati lagano ujednačavanje tena uz skoro pa nikakvu pokrivnost nepravilnosti. Ovu vrstu proizvoda biramo ako se želimo malo bolje osjećati prilikom nanošenja zaštite, a ne želimo se zapravo šminkati. 


“One mogu biti dovoljne, no to ovisi isključivo o njihovoj aplikaciji – nanese li se manje od 1.3 ml proizvoda, nemate adekvatnu zaštitu! Iz toga razloga rijetko kada preporučujem tonirani SPF jer ga djevojke apliciraju u maniri pudera, samo do idealne pokrivnosti, što on doista nije. Ipak, ove godine uživam u Placentor Vegetal Tinted Sun Cream SPF50+ jer je fantastično prirodan i sjajan uz minimalnu pokrivnost prikladnu i za svijetle puti, što doista najčešće nije slučaj!”, savjetuje Korana. 


FOTO: iStock
SPF nanosite na sve dijelove tijela koji su izloženi suncu


Kako biste bili sigurni da ste nanijeli dovoljno kreme, Korana ističe da je potrebno otprilike 1.3 ml proizvoda na lice te još toliko na vrat i uši. Ako niste sigurno koliko je to točno, možete primijeniti pravilo “dva prsta”. Također uzmite u obzir da količina proizvoda varira ovisno o teksturi te je sigurnije ići s tri puna prsta SPF proizvoda samo za lice. 


“Zatim se proizvod nanosi na lice i lagano umasirava te tapka kako bi se upio do kraja. Neke formule preferiraju nanošenje proizvoda u sekcijama ili slojevito, dok druge ne podnose previše slojeva i umasiravanja jer se krenu ljuštiti – s vremenom ćete samostalno moći savršeno procijeniti koliko i kako aplicirati svoj najdraži SPF.”


U nastavku Korana ističe kako SPF trebamo aplicirati na sve dijelove tijela koji su ogoljeni pod suncem. Najčešće zaboravljamo točke koje su vezane uz lice i dekolte. 


“Pripazite da SPF nanesete i na i oko ušiju, uz samo tjeme, na čeljust, okoloočno područje i cijeli vrat – naravno, i na stražnju stranu!”


Danas se skin care dijeli na više faza i nije rijetkost da nismo sigurno kako uopće SPF uklopiti u taj proces. Korana objašnjava kako na SPF trebamo gledati kao na dodatak našoj rutini njege. 


“Uz njega možete nositi sve serume kao i dosad, a ovisno o tome što vašoj koži više odgovara – kad nosite SPF možete, ali i ne morate preskočiti korištenje obične hidratantne kreme. Uz to, vaša koža će vam brzo dati do znanja ako koristite previše ili premalo proizvoda ispod SPF-a; previše masnoće ili manjak iste znak su da morate nešto izbaciti ili dodati.”


Veoma bitno je da redovito provjeravate svoje beauty proizvode, a to se posebno odnosi na kreme sa SPF-om. Rok svakog pojedinog SPF proizvoda možete provjeriti na pakiranju, a najčešće bude oko godinu dana od otvaranja. No, taj rok se smanjuje ako ste proizvod duže držali bez čepa ili na suncu. Ako je rok trajanja istekao zapravo nanosite kremu bez ikakve zaštite, a to želite izbjeći.


FOTO: iStock
Nemojte zaboraviti provjeravati rok valjanosti proizvoda


Korana rado i temeljito uvijek odgovara svojim pratiteljicama na razna pitanja, a među najčešća vezano za SPF je ono koji zaštitni faktor odabrati prema tipu kože te koji proizvod neće začepiti pore. 


“Iako je dobro gledati je li SPF nekomedogen kod kupnje proizvoda, no najčešće ni to nije garancija da će vam odgovarati. Naime, UV filteri su ‘teški’ i mogu biti iritativni pa sve dok ne isprobate pojedini SPF na vlastitoj koži ne možete biti sigurni hoće li vam 100% odgovarati.


Koranu smo upitali i koji su njeni favoriti kada su SPF proizvodi u pitanju. 


“Još od prošle godine sam veliki fan La Roche Posayjovog bestsellera, Anthelios Invisible Shaka Fluid SPF50+, kao i SVR Sun Secure Blur SPF50, dok sam ove godine ‘otkrila’ Olivalov Professional fluid za lice SPF30 i ROA Omega 7 Repair Sun Cream SPF50+ od kojega se doista ne odvajam”, istaknula je Korana i za kraj savjetuje: 


“Moj ultimativan savjet bi bio da odaberete SPF za svoj tip kože i da se držite onog jednog koji vam se jako sviđa. Istina je da je lijepo eksperimentirati i isprobavati nove stvari, međutim dobar SPF koji će vašoj koži laskati, a ne samo dati zaštitu – je poput dragulja kojeg vrijedi cijeniti.”