Nezaobilazna namirnica

Kompletan vodič od sadnje do skladištenja češnjaka za savršen okus svim jelima

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Danas je nezaobilazan u gotovo svakoj kuhinji, a dobra vijest je da ga je vrlo lako uzgojiti

Češnjak je biljka s tisućljetnom tradicijom, pronađen je čak i u staroegipatskim grobnicama, gdje je bio cijenjen zbog svog intenzivnog mirisa, prepoznatljive arome i ljekovitih svojstava.


Danas je nezaobilazan u gotovo svakoj kuhinji, a dobra vijest je da ga je vrlo lako uzgojiti i skladištiti. Uz pravi pristup, češnjak se može prilagoditi gotovo svakoj klimi i tlu.


FOTO: Unsplash


Kada posaditi češnjak?


Češnjak se može saditi u proljeće zajedno s ostalim ljetnim kulturama, ali mnogi vrtlari preferiraju jesensku sadnju. Razlog je jednostavan: u jesen posađeni češnjak razvija korijen kroz zimu, a u proljeće se pojavljuju jaki izdanci spremni za daljnji rast. Najbolje ga je saditi 3–6 tjedana prije nego što se tlo smrzne, kako bi stigao razviti korijen, ali da izdanak ne naraste previše i ne strada od hladnoće.


Kako pripremiti tlo?


Češnjak najbolje uspijeva u rahloj i plodnoj zemlji. Prije sadnje preporučuje se dodati 5–7 cm organske tvari (kompost, stajski gnoj) i dobro je umiješati u gredicu. Tlo bi trebalo imati neutralan pH, pa ako niste sigurni, dobro je napraviti analizu tla.


FOTO: Unsplash


Kako izabrati i pripremiti češnjak za sadnju?


Iako se češnjak može uzgojiti i iz malih lukovica koje se formiraju na stabljici, većina vrtlara koristi pojedinačne češnjeve iz glavice jer je to brži i pouzdaniji način. Važno je odabrati zdrave, čvrste glavice bez plijesni i oštećenja. Češnjeve odvojite od glavice najviše 24 sata prije sadnje, pazeći da im kožica ostane netaknuta.


Kako posaditi češnjak?


U gredicu napravite plitke redove na razmaku od 15 cm, a u redu sadite češnjeve svakih 10 cm. Češanj položite u zemlju vrhom okrenutim prema gore i prekrijte s 5 cm zemlje. Nakon otprilike mjesec dana prekrijte gredicu slojem malča (usitnjeno lišće, slama, sijeno lucerne). Malč pomaže u održavanju vlage i stabilne temperature tla.


Njega tijekom rasta


Na proljeće češnjak treba redovito zalijevanje, ali tlo nikako ne smije biti natopljeno. Preporučuje se prestati s navodnjavanjem 3–4 tjedna prije berbe. U tom periodu najbolje je dvaput dodati tekuće gnojivo, u razmaku od mjesec dana.


FOTO: Unsplash


Kada i kako brati češnjak?


Češnjak je spreman za berbu kada dvije trećine listova požuti i osuši se. Tada lagano podignite glavice vilama ili ravnom motikom, pazeći da ih ne oštetite. Očistite višak zemlje, ali ostavite zaštitne vanjske ljuske. Češnjak je potrebno dobro osušiti: glavice s peteljkama vežite u snopove ili ispletite pletenice i objesite na prozračno, sjenovito mjesto.


Kako skladištiti češnjak?


Nakon 2–3 tjedna sušenja, češnjak je spreman za skladištenje. Odrežite vrhove stabljike nekoliko centimetara iznad glavice, očistite korijen i po potrebi odstranite oštećene vanjske ljuske. Najbolje ga je čuvati u mrežastim ili jutenim vrećicama, na tamnom i prozračnom mjestu.


Uzgoj češnjaka jednostavan je i zahvalan posao koji donosi obilje plodova čak i uz minimalnu njegu. Od pravilne sadnje i gnojidbe, preko malčiranja i zalijevanja, pa sve do pravovremene berbe i skladištenja, svaki korak doprinosi aromatičnim i dugotrajnim glavicama. Ako želite imati domaći, zdrav i mirisan češnjak pri ruci cijele godine, vrijedi uložiti malo truda i posaditi ga već ove jeseni.