
Foto: iStock
Sadrže sočne maraskino višnje i dekadentan preljev nalik fudgeu
povezane vijesti
Ako volite okuse likera od višanja, ovo je recept za čokoladne kolačiće za vas.
Ovdje se jednostavni čokoladni kolačić prelijeva višnjom maraskino i gustom čokoladnom glazurom. Nakon pečenja, kolačići postaju sočni i raskošni zahvaljujući sočnim višnjama i preljevu nalik čokoladnom preljevu, piše Better Home & Garden.
Sastojci
- 190 g glatkog brašna
- 50 g nezaslađenog kakao praha
- 115 g maslaca ili margarina (omekšanog)
- 200 g šećera
- 1,5 g soli (¼ žličice)
- 1,2 g praška za pecivo (¼ žličice)
- 1,2 g sode bikarbone (¼ žličice)
- 1 srednje jaje (50–55 g)
- 7–8 ml ekstrakta vanilije (1½ žličice)
- oko 280 g višanja maraskino (1 staklenka, s tekućinom)
- 170 g komadića poluslatke čokolade
- 160 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
Postupak
-
U zdjeli za miješanje pomiješajte brašno i kakao u prahu te ostavite sa strane.
-
U velikoj zdjeli za miješanje miksajte maslac ili margarin električnim mikserom na srednjoj do velikoj brzini oko 30 sekundi ili dok ne omekša i sjedini se.
-
Dodajte granulirani šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
-
Dodajte jaje i ekstrakt vanilije. Dobro umutite.
- Postupno umiješajte smjesu brašna dok se dobro ne sjedini.
- Oblikujte tijesto u kuglice promjera 2,5 cm i stavite ih na lim za pečenje koji nije namašćen. Pritisnite palcem sredinu svake kuglice kako biste stvorili udubljenje.
- Ocijedite višnje maraskino, sačuvajte sok. Stavite višnju u sredinu svakog kolačića i stavite lim za pečenje sa strane.
- U maloj tavi pomiješajte komadiće čokolade i zaslađeno kondenzirano mlijeko; zagrijavajte dok se čokolada ne otopi, često miješajući. Umiješajte 4 žličice sačuvanog soka od višnje i dobro promiješajte. Glazura bi trebala biti maziva.
- Žlicom prelijte svaku trešnju na nepečenom kolačiću s otprilike 1 žličicom glazure, premažite čokoladnu smjesu tako da potpuno prekrije trešnju. (Glazura se može razrijediti dodatnim sokom od trešnje ako je pregusta.)
- Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 10 minuta ili dok ne budu gotovi. Izvadite ih na rešetku za hlađenje i potpuno ohladite. Pokrijte i čuvajte na sobnoj temperaturi do 2 dana. Dovoljno za 48 keksa.