Savršeni zalogaj

Kolačići od višanja prekriveni čokoladom najbolji su način za završiti tjedan

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Sadrže sočne maraskino višnje i dekadentan preljev nalik fudgeu

Ako volite okuse likera od višanja, ovo je recept za čokoladne kolačiće za vas.


Ovdje se jednostavni čokoladni kolačić prelijeva višnjom maraskino i gustom čokoladnom glazurom. Nakon pečenja, kolačići postaju sočni i raskošni zahvaljujući sočnim višnjama i preljevu nalik čokoladnom preljevu, piše Better Home & Garden. 


Sastojci


  • 190 g glatkog brašna
  • 50 g nezaslađenog kakao praha
  • 115 g maslaca ili margarina (omekšanog)
  • 200 g šećera
  • 1,5 g soli (¼ žličice)
  • 1,2 g praška za pecivo (¼ žličice)
  • 1,2 g sode bikarbone (¼ žličice)
  • 1 srednje jaje (50–55 g)
  • 7–8 ml ekstrakta vanilije (1½ žličice)
  • oko 280 g višanja maraskino (1 staklenka, s tekućinom)
  • 170 g komadića poluslatke čokolade
  • 160 g zaslađenog kondenziranog mlijeka

Postupak


  1. U zdjeli za miješanje pomiješajte brašno i kakao u prahu te ostavite sa strane.


  2. U velikoj zdjeli za miješanje miksajte maslac ili margarin električnim mikserom na srednjoj do velikoj brzini oko 30 sekundi ili dok ne omekša i sjedini se.


  3. Dodajte granulirani šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Miksajte dok se dobro ne sjedini.


  4. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije. Dobro umutite.


  5. Postupno umiješajte smjesu brašna dok se dobro ne sjedini.
  6. Oblikujte tijesto u kuglice promjera 2,5 cm i stavite ih na lim za pečenje koji nije namašćen. Pritisnite palcem sredinu svake kuglice kako biste stvorili udubljenje.
  7. Ocijedite višnje maraskino, sačuvajte sok. Stavite višnju u sredinu svakog kolačića i stavite lim za pečenje sa strane.
  8. U maloj tavi pomiješajte komadiće čokolade i zaslađeno kondenzirano mlijeko; zagrijavajte dok se čokolada ne otopi, često miješajući. Umiješajte 4 žličice sačuvanog soka od višnje i dobro promiješajte. Glazura bi trebala biti maziva.
  9. Žlicom prelijte svaku trešnju na nepečenom kolačiću s otprilike 1 žličicom glazure, premažite čokoladnu smjesu tako da potpuno prekrije trešnju. (Glazura se može razrijediti dodatnim sokom od trešnje ako je pregusta.)
  10. Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 10 minuta ili dok ne budu gotovi. Izvadite ih na rešetku za hlađenje i potpuno ohladite. Pokrijte i čuvajte na sobnoj temperaturi do 2 dana. Dovoljno za 48 keksa.