Extinction Rebellion

Klimatski prosvjednici upali na modnu reviju Louis Vuittona u Parizu

Hina

Extinction Rebellion na prosvjedu u Zurichu, Foto: REUTERS

Extinction Rebellion na prosvjedu u Zurichu, Foto: REUTERS

Amis de la Terre France rekao je da je ciljao brend u vlasništvu LVMH-a kako bi osvijetlio pitanje prekomjerne potrošnje.Klimatski aktivisti iz skupine Extinction Rebellion upali su na modnu reviju Louisa Vuittona u Parizu u utorak kako bi upozorili na utjecaj te industrije na okoliš, s transparentom koji osuđuje utjecaj pretjerane potrošnje na okoliš.


Noseći natpis “prekomjerna potrošnja = izumiranje” žena koja predstavlja Amis de la Terre (Prijatelji Zemlje) Francuska, Mlade za klimu i Extinction Rebellion (Pobunu protiv izumiranja) krenula je istim putem pistom kao i manekenke, izazivajući komešanje u publici.


Popela se na pistu postavljenu u umjetničkoj galeriji Louvre dok su manekenke pokazivale najnovije modele, prije nego što su je zaštitari oborili na tlo i odveli.
Extinction Rebellion, Amis de la Terre i Youth For Climate rekli su u priopćenju da je oko 30 ljudi sudjelovalo u planiranju prosvjeda, a dvoje je uhićeno.


Pozvali su vladu da provede “trenutačno smanjenje razine proizvodnje u ovom sektoru, s obzirom na to da su u Francuskoj 2019. godine prodana 42 odjevna predmeta po osobi”.


Amis de la Terre France rekao je da je ciljao brend u vlasništvu LVMH-a kako bi osvijetlio pitanje prekomjerne potrošnje.


“LVMH je svjetski lider u luksuzu i ima odgovornost kada su u pitanju trendovi koji tjeraju tekstilnu industriju da stalno obnavlja kolekcije i proizvodi više”, rekla je Alma Dufour, glasnogovornica grupe, za Reuters.


U prvom redu francuske filmske zvijezde Catherine Deneuve i Isabelle Huppert jedva su trepnule, dok su se neki članovi klana Arnault, sjedeći pored glavnog izvršnog direktora i predsjednika LVMH -a Bernarda Arnaulta, pogledali jedni u druge.


Upad je jedva omeo manekenke koje su marširale popločanom pistom u hodniku Louvrea uz glazbu s orgulja isprekidanu zvonjavom.


Louis Vuitton nije odmah komentirao incident kada ga je kontaktirao AFP.


Sama revija imala je punkerski ‘štih’ s otrgnutim rukavima, te modnim dodacima poput ukrasa za glavu od lanaca.