Među najomiljenijima

Kečap protiv senfa – otkrivamo koji je umak zdraviji

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Hot dog, hamburger, ali i druga jela ne, možemo zamisliti bez njih.

Bilo da se radi o “pub večeri” s prijateljima ili kao prilog uz porciju čipsa, umaci su ključni za dodavanje okusa i boje.


Radi li se o kečapu, majonezi, senfu ili umaku za roštilj, ponuda u supermarketima u stanju je zadovoljiti svaku vašu želju kada su u pitanju ovi sastojci.


No, često to nisu uvijek zdravi i uravnoteženi proizvodi: bogati solju, šećerom i kemijskim dodacima, umaci su namirnica koju ne treba konzumirati često i, prije svega, ne dijeliti je s djecom.


Danas posebno usmjeravamo pažnju na dva umaka, s ciljem da utvrdimo koji je od njih zdraviji: kečap ili senf.


Kečap


Kečap je slatko-kiseli umak od soka od rajčice. U izvornom receptu sastojci su rajčica, ocat, sol, šećer i arome.


Količina šećera je element koji se ne smije zanemariti, kao ni sol: žlica kečapa sadrži otprilike 4 grama šećera i 150 mg natrija.


Ako uzmete u obzir da zdravstvene preporuke koje se odnose na dnevnu konzumaciju šećera ograničavaju unos na 25 grama dnevno za žene i 36 grama za muškarce, jasno vam je da jedna porcija kečapa zauzima preveliki postotak dnevne količine šećera.


Osim toga, morate imati na umu činjenicu da je kečap često bogat mikotoksinima, koji proizlaze iz upotrebe prezrelih ili čak gnjilih rajčica u lancu proizvodnje s očitim ciljem uštede na sirovinama.


Senf


S druge strane, senf je umak od sjemenki sezama (bijelog ili crnog), ali i u ovom slučaju među sastojcima nalazimo šećer (i med), sol i arome u prevelikim omjerima.


100 grama senfa sadrži otprilike 16 grama šećera i 2 grama soli – količine koje se ne smiju podcijeniti s obzirom na zdravstvene preporuke.


Sjemenke gorušice sadržane u proizvodu svakako donose dobrobiti, ali one su gotovo potpuno poništene prisutnošću kontroverznih i nezdravih tvari.


Zatim se mora posebno raspravljati o žutoj boji koja karakterizira ovaj umak, prečesto zbog prisutnosti kemijskih bojila čija je jedina svrha učiniti konačni proizvod ugodnijim oku i ukusnijim.


Senf ili kečap: koji je umak zdraviji?


Vidjeli smo prednosti i mane ova dva umaka, ali koji je proizvod koji možemo konzumirati češće, znajući da ne šteti našem organizmu?


Ni jedno ni drugo, nažalost: i kečap i industrijski proizvedeni senf, naime, prebogati su šećerom, solju i drugim kontroverznim tvarima da bi se mogli redovito konzumirati.


Podsjetimo, prekomjerni unos šećera, osim što pokreće mehanizam ovisnosti, doprinosi razvoju patologija poput dijabetesa i pretilosti.


Pretjerana konzumacija soli, međutim, može pogoršati hipertenziju ili probleme s bubrezima, povećavajući rizik od moždanog i srčanog udara.