Jednostavna priprema, bogat okus

Karamel torta – savršena za naša mala slavlja

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Za ovu tortu imate sve sastojke u svojoj kuhinji



Zakoračili smo u vikend i vrijeme je za naše male proslave. Bilo da slavite poslovne uspjehe, rođendane ili susrete s osobama koje dugo niste vidjeli, počastite se tortom od karamele koja će zadovoljiti svačiji ukus. Izgleda čarobno, a okus joj je pun, bogat i raskošan. Nije komplicirana za izradu, a uživat ćete u svakoj sekundi njene slatkoće.


Sastojci


  • 225 g omekšanog  maslaca, plus dodatak za kalupe
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog mekog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 225 g brašna
  • 2 žlice mlijeka
  • komadići karamela, čokolade ili karamele, za ukrašavanje

Za glazuru


  • 200 g omekšanog slanog maslaca
  • 400 g šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako ga nađete – dodaje zlatnu boju i aromu karamele)
  • 70 g karamel umaka, plus 3 žlice za posluživanje


KORAK 1


Zagrijte pećnicu na 180C. Dva kalupa od 20 cm premažite maslacem i obložite podloge papirom za pečenje.


KORAK 2


Maslac i oba šećera tucite u zdjeli električnom mješalicom nekoliko minuta dok ne postanu svijetla i pjenasta krema. Dodajte vaniliju i jaja, jedno po jedno, dodajući žlicu brašna i mutite između svakog jaja. Dodati preostalo brašno i mlijeko. Podijelite između kalupa za torte i pecite 25-30 minuta dok ne postanu zlatne, dok se ne povuku kada se pritisnu, a čačkalica izađe čista kada se umetne u sredinu. Ohladite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.


KORAK 3


U međuvremenu, za glazuru, u posudu stavite maslac i šećer u prahu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane svijetla i prozračna smjesa. Kratko umutite karamel, po potrebi dodajte 1 žlicu kipuće vode da se opusti. Ostavite sa strane dok se spužvice potpuno ne ohlade prije sastavljanja, inače će se glazura otopiti.


KORAK 4


Upotrijebite polovicu glazure za sredinu kolača, a zatim rasporedite ostatak po vrhu, zaglađujući nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Prelijte s 3 žlice dodatnog umaka (kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici ako je malo krut), pustite da malo kapne sa strane ako želite, i pospite po komadićima karamele, čokolade ili karamele za posluživanje. Za dodatnu dekorativnost i svečanost dodajte jestive šljokice, voće, rođendanske svijeće ili prskalice – po želji.