Daniel Porter

Kao u filmu: Muškarac se probudio bez sjećanja i vjeruje da je 1999. godina

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Liječnici su bili uvjereni da će mu sjećanje vratiti unutar 24 sata, no to se nije dogodilo.Priča 36-godišnjeg Amerikanca Daniela Portera zvuči poput holivudskog filma. Prije godinu dana se probudio u spavaćoj sobi pored svoje žene, no kada je otvorio oči ničega se nije mogao sjetiti te je bio uvjeren da je 1999. godina 


Njegova žena Ruth je bila uvjerena kako je zapravo samo zeza jer je počeo postavljati čudna pitanja. Uskoro je shvatila da se Daniel ničega ne sjeća – ni njihovog braka, ni kćerke Libby, ni kuće…


On je pak bio uvjeren da je 1999. godina i da se treba početi spremati za školu. Njegova 36-godišnja žena je bila šokirana te je zatražila pomoć njegovih roditelja koji žive pored njih. Oni su Danielu potvrdili da je Ruth njegova žena.
Kako Tag24 prenosi obitelj se odmah uputila do bolnice gdje su liječnici nakon pretraga Danielu dijagnosticirali TGA, odnosno prolaznu amneziju koja se pojavljuje naglo, “briše” kratkoročno sjećanje, no srećom nije trajno stanje. Liječnici su bili uvjereni kako će Daniel dobiti svoje sjećanje unutar 24 sata. 


Prošlo je više od godinu dana, no Danielu se sjećanje nije vratilo. Ruth je muža vodila u njihovo staro susjedstvo, prepričavala mu njihov život, upoznavala s prijateljima, no sve to nije utjecalo na njegovo stanje. 


“On se ne sjeća kako smo se upoznali, kako smo se vjenčali, kako sam ostala trudna, kako smo kupili našu prvu kuću, ne sjeća se rođenja naše kćeri niti što se dogodilo 11. rujna”, objasnila je Ruth te naglasila je kako je čudno što je ona u staroj vezi, a njen muž u novoj. 


Samo par mjeseci prije nego se Daniel probudio bez sjećanja, proživio je stresan periodu. Liječnici smatraju kako je njegov mozak odlučio blokirati neugodna sjećanja kako bi se Daniel bolje nosio sa svim. 


Ruth se ne predaje te se cijela obitelj nada kako će se Daniel jednog jutra probuditi i sjećati se cijelog svog života.