Sijanje, sadnja, okopavanje...

Kalendar vrtnih radova u lipnju: Sada je krajnje vrijeme za napraviti ove stvari

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Najviše plodova i još više korova i štetnika.Sijanje, sadnja, okopavanje, zalijevanje, branje, malčiranje, zaštita biljaka i čega god se još sjetite od mogućih radova u vrtu, sve je to potrebno napraviti upravo sada, u lipnju. Ako ste izvadili češnjak i mladi krumpir, špinat ili mladi luk i srebrenac, tlo će trebati prekopati i ubrzo posijati ili posaditi nešto drugo, jer šteta je da zemlja stoji neiskorištena.


Za nekoliko dana i kalendarski počinje ljeto, pa će, prije svega, trebati osmisliti kako najučinkovitije navodnjavati biljke. Za koji god se način opredijelite, najvažniji je princip sačekati da se biljke ohlade, pa ih zalijevati tek onda, dakle rano ujutro ili kasno na večer.


U ukrasnom dijelu vrta još uvijek možemo posijati jednogodišnje cvijeće


Sada možemo posijati krastavce kornišone za kiseljenje, a nije kasno ni za začinsko bilje. Zapravo se sve još uvijek može posijati ako prethodna sjetva iz nekog razloga nije uspjela, na primjer mrkva i peršin, blitva i salata, mahune i tikvice, radič i repa, te kupusnjače koje ćemo na otvoreno presaditi malo kasnije u ljeto. Od začinskih biljaka, koje poput bosiljka neće ni uspjeti nemaju li dovoljno sunca i topline, možemo sijati još i vlasac, origano, kadulju i majčinu dušicu.
U ukrasnom dijelu vrta još uvijek možemo posijati jednogodišnje cvijeće, a treba se pobrinuti i za trajnice koje su precvjetale, poput božura i hortenzija. Petunijama, pelargonijama i mnogim drugim vrstama cvjetnica trebat će redovito uklanjati ocvale cvjetove, prihraniti ih i redovito zalijevati. Ruže će trebati orezati od ocvalih cvjetova i kontrolirati kako se ne bi razboljele ili kako ih ne bi napale uši.


Rajčice, paprike, mahune i tikvice su u primorju i na otocima već rodile, pa će ih osim zalijevanja trebati pognojiti, okopati i skidati zaperke. Također će ga trebati redovito obilaziti kako bi se na vrijeme uočio napad stjenica ili plamenjača, dvije napasti koje nas već godinama prate u nasadima rajčica. Pored kemije, pomoći će nam ručno sakupljanje štetnika ili soda bikarbona i mlijeko u slučaju gljivičnih bolesti.


Ako još niste prorijedili plodove jabuka i krušaka, sada je krajnje vrijeme za to


Nakon što smo pobrali višnje i trešnje, trebat će ih orezati. Trajno rađajuće jagode će trebati prekopati i pognojiti, te ih pripremiti za drugi urod. Maline, borovnice, ribiz, ogrozd i drugo bobičasto voće treba na vrijeme obrati i, naročito maline, ne treba prepustiti eventualnoj kiši.


Kadulja, menta, stolisnika, gospina trava, melisa i kamilica sada se beru i suše za uporabu tijekom zime. Važno ih je provjeravati nakon sušenja, kako ne bi neki nedovoljno osušeni dio potaknuo truljenje ostalih.


Ako još niste prorijedili plodove jabuka i krušaka, sada je krajnje vrijeme za to. Manje ploda značit će bolju kvalitetu preostalih plodova, manju mogućnost razbolijevanja i bolje provjetravanje krošnje, te rasterećivanje voćki kako bi dobro rađale i ostale zdrave i narednih godina. Ipak, neke će grane trebati poduprijeti kako se ne bi slomile.


Vrijeme je i za ljetnu rezidbu, uklanjanje vodopija, grana koje se križaju, oboljelih ili slomljenih. Ako su voćke napale uši ili kakva gljivična bolest, trebat će ih pod hitno tretirati zaštitnim sredstvima. Pomoći će i ljepljive trake kojima omatamo stablo voćke kako mravi ne bi mogli pomagati ušima da se penju na grane, te žute ljepljive ploče, na koje će se nalijepiti leteći štetnici.


Vinovu lozu će ovog mjeseca trebati tretirati protiv peronospore, a masline protiv svrdlaša. Pa, ako sve to stignete obaviti, svaka vam čast!


Ostatak ljeta možda uspijete stići i na plažu.