NAJLJEPŠI ZIMSKI SOBNI GRMIĆ

Prekrasna kalanhoa idealna je biljka za spavaću sobu: Pročišćava zrak i bori se protiv virusa

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Po učincima pročišćavanja zraka slične su joj klorofitum, spatifilum, begonija, geranijum i kaktusi.Kalanhoa, sukulent ljekovitih listova i prekrasnih jarko obojenih cvjetića, pravi je ukras zimskog doma, a kako potječe iz tropskih krajeva, takve uvjete joj treba osigurati. Tijekom zime, da bi cvjetala, trebat će veći broj sati dnevnog svjetla. To se može postići i pomoću fluorescentnog osvjetljenja.


Tlo za ovu biljku mora biti neutralno ili blago kiselo, može se kupiti u vrtnim centrima, ali ga možete i sami napraviti. U tu svrhu trebate pomiješati jedan dio lisnog, površinskog tla, 2 dijela obične vrtne zemlje, a na dnu ostaviti pijesak i močvarni treset. Prije sadnje ili presađivanja kalanhoe u pripremljenu zemlju, posudu je potrebno dezinficirati kako bi se spriječio razvoj parazita. Kalanhoa se presađuje svake 2-3 godine, ali tek nakon što je potpuno istrošila postojeću zemlju i popunila korijenjem posudu. Korijen kalanhoe raste vrlo brzo, dok veličina grmića ostaje gotovo ista.


kalanhoa

Foto: iStock


Kada kalanhoa cvjeta, ne preporučuje se gnojidba niti presađivanje biljke.
Ima više razloga zbog kojih kalanhoa odbija cvjetati, no najvažniji su nedostatak svjetla, nekvalitetan supstrat, pogrešno zalijevanje, previsoka ili niska temperatura prostorije, izostanak vremena za odmor biljke.


Nakon cvjetanja, kalanhoa ne bi trebala imati više od 10 sati dnevnog svjetla, pa joj treba omogućiti zatamnjeni prostor nakon tog vremena provedenog na prozorskoj dasci, na primjer. Ako dulje ostaje na svjetlu, izostat će iduće cvjetanje i biljka će se izdužiti. Ona također ne voli dugo biti na suncu jer će joj lišće dobiti opekotine, a može i odumrijeti.


Budući da je kalanhoa sukulent, ne treba često zalijevanje. U posudi treba uvijek biti umjereno vlažno. Nedovoljna količina vlage prouzročit će sušenje, a visoka vlažnost može negativno djelovati na korijenski sustav. Najbolji savjet bi bio zalijevati je kada se površinski sloj supstrata u posudi osuši. To bi značilo ne više od 2-3 puta tjednog zalijevanja ljeti, a zimi je treba zaliti tek jednom tjedno i to isključivo ustajalom vodom ili kišnicom sobne temperature.Najbolje je kalanhou držati u spavaćoj sobi, jer ova biljka čisti zrak. Po učincima pročišćavanja zraka slične su joj klorofitum, spatifilum, begonija, geranijum i kaktusi. Kalanhoa je naročito poželjna u sobi zimi, jer se odlično bori protiv virusa.


Temperatura u sobi bi u toplom dijelu godine trebala biti između 20 i 23°C. Ako poraste na više od 25° C, može izostati cvjetanje. Zimska temperatura prostorije bi trebala biti od 15 do 17°C. Zimi se čak ova biljka može ostaviti na toplijem balkonu, a u rano proljeće, s pojavom pupoljaka, unijeti na toplije mjesto.


Što se tiče prihrane, kalanhoi odgovara obično gnojivo za sukulente, no trebat će joj ga manje nego drugim vrstama, jer bi inače, protivno očekivanjima, poticalo debljanje listova i izostanak cvjetanja.


Do izostanka cvjetanja može doći i zbog nedostatka odmora. Period odmora za biljku nastaje nakon cvjetanja, kada je treba orezati i staviti na tamno i hladno mjesto s temperaturom od 15 do 17°C, na 3-5 tjedana. Za to vrijeme biljku treba zaliti tek jednom tjedno. Nakon tog vremena, kalanhoa se vraća na svjetlo i prska se tijekom cijelog tjedna, postupno povećavajući zalijevanje.


I još jedan savjet: ako se nakon cvatnje kalanhoa počne sušiti, treba hitno ukloniti osušene stabljike. Na biljkama je svakako dobro zakinuti vrhove stabljika jer će taj postupak formirati ljepšu krunu i izazvati rano cvjetanje.