Eco friendly zona opuštanja

Kako urediti životni prostor za najljepše uživanje u jeseni? Imamo nekoliko super prijedloga

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Jesen polako preseljava druženja na otvorenom u kućno uživanje u cosy ambijentu.Budući da će ova jesen izgledati malo drugačije nego prethodnih godina, važnije je nego ikad uživati u prostoru u kojem živite i pretvorite vaš dom u utočište u kojemu ćete uživati svakog trenutka. Uređenje i pretvaranje životnog prostora u vaš mali raj može se učiniti na ekološki prihvatljiv, ekološki osviješten i povoljan način. Toliko je načina da se to postigne, pa evo nekoliko koji će vas pokrenuti.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Napravite ili kupite mirisne svijeće


Svijeće nisu samo fantastičan način da se potroši manje električne energije, već i nevjerojatno mirišu i trenutni su pokretači raspoloženja. Potražite svijeće izrađene od soje ili voska na bazi cvijeća, fitilje od konoplje i one izrađene od recikliranog stakla ili kositra kako biste se okrenuli ekološkom, održivom pristupu. Cilj je podržati tvrtke koje također smanjuju emisije ugljika i koriste recikliranu ambalažu.


Također je jako zabavno raditi sojine svijeće! U svoje omiljene mirise unesite neka čista esencijalna ulja. Lavanda, naranča i bergamot provjereni su pokretači raspoloženja, ali slobodno odaberite svoje omiljene mirise i prepustite se uživanju.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Unesite umjetnost u prostor
Slikanje je sjajan način da se izrazite i uzbudljiv je hobi, pa ako imate umjetničkog smisla za stvari, razmislite o tome da napravite neku umjetnost vrijednu galerije za svoje zidove! Koristite boje koje vas uzdižu ili slikajte prizore u prirodi koji će činiti isto. Odlučite se za rabljene boje i četke (nikad ne znate što ćete pronaći na Facebook Marketplaceu), bambusove štafelaje, papir od konoplje i platnena platna za eko pristup slikanju.


Ako nije vješti s kistom, možete podržati male umjetnike. Pronađite komade s bojama koje podižu raspoloženje.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Šareni namještaj i dekor


Potražite namještaj u svijetlim bojama ili neusklađene stolice i vintage stol koji će se lijepo slagati i unijeti ugodan osjećaj u prostor. Potražite lijepo oslikane posude za biljke, šarene fotelje, tkane prostirke, macramé, grimizne vrčeve, globuse i funky lampe. Neka vaš životni prostor bude jedan od načina izražavanja pa umjesto da pronađete ono što mislite da bi trebalo biti u vašem domu, u svom domu pronađite ono što želite. Boje i samoizražavanje provjereni su pokretači raspoloženja, zato nemojte se sramiti prihvatiti te stvari.


Sobne biljke


Biljke su čudotvorci za podizanje raspoloženja. Potražite nove biljne bebe u lokalnim rasadnicima i razmislite o presađivanju u posude koje se najbolje uklapaju u vaš prostor. Biljke u vašem domu su izvrstan način da se osjećate povezani s prirodom. One kojima ne treba tona vode idealni su i za planet i za vaše vrijeme.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Skupljajte djeliće prirode i koristite ih kao ukras


Kad ste na moru, sakupite školjke, morsko staklo, kamenje i osušene komadiće koralja i odnesite ih kući! Morsko staklo i školjke zadivljujuće su u staklenim posudama, a ostalim ljupkim detaljima upotpunite stoliće, prozorske daskama i noćne ormariće! Češeri, riječni kamenčići i suho cvijeće također su zanimljivi detalji za oživljavanje vašeg životnog prostora i unošenje prirode u vaš dom koja prirodno ublažava stres.


Postoji toliko mnogo drugih ekološki osviještenih načina da svoj dom učinite svojim utočištem, poput kupnje posteljine za svoj krevet, posjetite dvorišne rasprodaje, obojite zidove u omiljenu boju s netoksičnom svojstvima… Prihvatite sebe i svoje sklonosti bojama i mirisima i kupujte rabljene kad god je to moguće, napravite to kad god je to moguće, a ako nijedno od njih nije moguće, kupujte od ekološki prihvatljivih i socijalno osviještenih tvrtki te lokalnih proizvođača koliko je moguće.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash