Čisto i zdravo

Kreće sezona kihanja pa savjetujemo kako urediti dom i smanjiti alergene

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Vaš bi dom trebao biti utočište daleko od sezonskih alergija.Nisu svi sretni zbog dolaska proljeća. Za mnoge ljude cvijeće, trava, drveće i korov mogu izazvati simptome kao što su curenje iz nosa, svrbež grla i iritacija oka – sve to može učiniti da se osjećate jadno. Vaš bi dom trebao biti utočište daleko od sezonskih alergija, ali to nije uvijek slučaj, s unutarnjim alergenima uključujući prašinu, pelud i plijesan.


Kako možemo urediti svoj dom kako bismo smanjili nered i proliferaciju alergena? Evo praktičnih savjeta:


Podne pločice umjesto tepiha


Podne pločice se lako održavaju čistima i lako možete vidjeti je li pod prašnjav. Tepisi su malo varljiviji jer mogu nakupiti puno prašine nevidljive oku. Tepisi se mogu poslati na redovito čišćenje, ali izbjegavajte sve previše pahuljasto. Kada je riječ o čišćenju podova, potražite usisivač koji je dovoljno snažan da skupi male čestice prašine koje možda nećete moći vidjeti i koje mogu ući ravno u pukotine, piše Better Homes.


Tapeciranje namještaja
Dlaka kućnih ljubimaca, prašina i drugi alergeni mogu se zalijepiti za sofe od tkanine. Čvrsto tkane tkanine su najbolje, što manje dlačica to bolje, stoga izbjegavajte tkanine poput baršuna i odlučite se za lan ili pamuk. Istražite tkanine koje se lako čiste, te navlake koje se mogu skidati i prati.


Smanjite nered


Površinu bez nereda lako je očistiti od prašine, a većina površina može se obrisati ako na njima nije pohranjeno previše predmeta. Održavajte svoje prostore organiziranim i kupujte manje, tako da nered ne skuplja prašinu.


U spavaćoj sobi


Najbolji način da izbjegnete alergene u spavaćoj sobi je da imate rituale kako bi spavaća soba bila svježa. Perite posteljinu barem jednom tjedno, usisavajte dnevno, otvorite prozore i prozračite prostoriju. Također pazite da posteljina bude čvrsto tkana od prirodnih vlakana i da madrac nije prestar. Jastuci također mogu skupljati prašinu i prljavštinu, stoga provjerite upute za čišćenje od proizvođača. Barem jednom godišnje jastuke treba prati ili kemijsko čistiti, a jastučnice prati jednom tjedno.


Raspored kuće


Pokušajte izbjeći guranje namještaja uza zid ili odlaganje stvari u kutove soba. Kada vaš namještaj ima prostora oko sebe i smješten je podalje od zidova, manja je mogućnost nakupljanja prašine i prljavštine, a soba će izgledati bolje. Odajete čast svakom komadu dajući mu prostora.