Prezimljavanje

Kako sačuvati sada kupljene krizanteme?

Jelena Sedlak

Krizanteme posađene na kraju sezone ili u fazi cvjetanja, energiju ne usmjeravaju ka korijenju, što je važno za održavanje biljke preko zime. Biljka s nedovoljno razvijenim korijenjem, kakve su krizanteme koje sada možemo kupiti, lakše će smrznuti i odumrijeti do proljećaKrizanteme koje smo kupili za Dan mrtvih tretiraju se kao jednogodišnje biljke, ali one mogu preživjeti zimu i kasnije uspješno rasti u našim vrtovima ili u vazama. Kako ovu jesensku ružu održati na životu u hladnim danima i presaditi je na otvoreno u proljeće?
Krizanteme se, naime, sade u proljeće, a ako ih već sada posadite u vrtu, neće preživjeti zimu. Najprije zato što su sada u punom cvatu, a krizanteme posađene na kraju sezone ili u fazi cvjetanja, energiju ne usmjeravaju ka korijenju što je važno za održavanje biljke preko zime. Biljka s nedovoljno razvijenim korijenjem, kakve su krizanteme koje sada možemo kupiti, lakše će smrznuti i odumrijeti do proljeća. Zato je najbolje usmjeriti pažnju na prezimljavanje krizantema u zatvorenom i zaštićenom prostoru nakon što ocvjetaju. Prezimit će na hladnom (do 10°C) i tamnom mjestu poput konobe i garaže. Trebat će ih ipak povremeno zalijevati kako se zemlja ne bi osušila i ne skidati lišće ni cvjetove. U proljeće biljku možemo posaditi van nakon posljednjeg mraza.I krizanteme koje već imate u vrtu trebat će dodatnu pažnju prije jake zime, što uključuje ostavljanje lišća i stabljika, slično kao kod hortenzija, jer će one donekle štititi biljke od zime, i dodavanje 10 do 15 cm malča radi zaštite.Krizanteme mogu cvjetati do kraja studenog. Vrlo su otporne, ali posađene u vaze više su izložene nastanku štete od prvih mrazova.
U proljeće oprezno iznesite krizanteme koje ste preko zime sačuvali u zaštićenom i tek tada orežite suhe grančice na dva do tri centimetra iznad zemlje. U travnju ili u svibnju ih pincirajte, kako bi se grm razgranao i biljka imala više cvjetova kasnije.
Ako vaša krizantema potjera tanke i blijede izdanke, to je slično kao i kod pelargonije, loš znak. Prostorija za prezimljavanje je možda bila  pretopla ili ste biljku prihranjivali.


Neke vrste krizantema proizvode prirodne kemikalije koje ubijaju štetne nematode i odbijaju insekte, zbog čega se često sade pored povrća kao što su rajčica, gorušica, rabarbara, batat i repa. Štite i agrume, bosiljak ili limetu.


Što se tiče zalijevanja, krizantema traži najviše vode tijekom razvijanja lišća i formiranja pupova, a nakon toga se potreba za vodom smanjuje. Ne treba je prskati po lišću, jer to može uzrokovati širenje bakterijskih infekcija.


Prije sadnje krizantema, potrebno je pognojiti tlo organskim gnojivom jer traže mnogo dušika i kalija, naročito tijekom rane vegetacije. U kasnijoj fazi razvoja, gnojivo je moguće dodavati svakih 7 – 14 dana, a najbolje je koristiti gnojiva na bazi magnezija, kalcija i dušika. Prihranjivanje se vrši dok pupoljci ne počnu s otvaranjem, nakon čega se u potpunosti prekida.


Ako želimo razmnožiti krizanteme, to je najbolje učiniti zelenim reznicama u proljeće. Kao i kod ostalih biljaka, najprije se odstrane donji listovi i ostavlja se 2 – 3 vršna lista. Biljka se upikne u mješavinu humusne zemlje i pijeska te ju se prekrije folijom s rupicama i zalije. Nakon nekoliko tjedana razvit će se korijenje.


Vrtne krizanteme mogu se pomladiti u proljeće kako bi grm ostao lijepog oblika. Tada grane možemo orezati na 2 – 3 cm kako bi se pojačala bujnost biljke.


Krizanteme vole prozračno i bogato, humusno tlo koje je porozno i propušta višak vode. Za rast im treba svijetlo mjesto za rast, ali uspijeva i u polusjeni.