“Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa”

Izdana besplatna publikacija o tome kako razgovarati s djecom o potresu

Dijana Ljubanović

FOTO/Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

FOTO/Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objavila je korisnu publikaciju.Kao što postoji bezbroj teorija o tome što činiti za vrijeme i nakon potresa, tako postoji i bezbroj teorija kako pristupiti djeci, olakšati im traumu i nastaviti sa životom što normalnije. Bez obzira koliko intuicija bila sjajna stvar u odgoju, najvažnije od svega je informiranje i adekvatna primjena savjeta stručnjaka.


Brza reakcija psihologa Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, na neki se način nametnula kao zvijezda vodilja u vremenu kada je suočavanje s traumom postalo svakodnevica.


U vezi s tim, objavljena je publikacija “Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa”. Riječ je o, u javnosti dobro poznatim stručnjakinjama i stručnjaku – Gordani Buljan Flander, Krešimiru Prijatelj i Miji Roje Đapić koji su svoju ekspertizu pretočili u smjernice roditeljima koji i sami traže odgovore na pitanja kako razgovarati s djecom te kojim ih i kakvim informacijama izlagati.


FOTO/Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

FOTO/Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba
Kako ne bismo tapkali u mraku tražeći odgovore na pitanja i trudeći se da djeca izrastu u zdrave i ne samo fizički već i psihički jake osobe, Flander, Prijatelj te Roje Đapić saželi su nužne informacije i smjernice u ovim kriznim vremenima, a publikacija je dostupna na web stranici Poliklinike u pdf  obliku i spremna je za besplatan download.


potres

FOTO/Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba


Kroz upečatljive ilustracije, jezgrovito objašnjenje kako djeca u kojoj dobi mogu reagirati na potres, na koji im način pružiti podršku nakon proživljenog potresa te što činiti prije, za vrijeme i nakon potresa. U publikaciji je naglašeno i da roditelj mora misliti i na sebe, dobro procijeniti s kim i na koji način može kvalitetno razgovarati i barem 15 minuta dnevno posvetiti sebi kako bi se smirili, osnažili i pripremili na najbolju verziju sebe koja je djetetu potrebna. Također, publikacija je interaktivna pa predlaže igrice s djecom i zabavni kviz, a na kraju mališane čeka simbolična diploma – jer zaslužili su!