Foto: Pexels
Uz pravilno sušenje i čuvanje, mirisne biljke mogu trajati mjesecima i obogatiti svako jelo
povezane vijesti
Kraj ljeta i početak jeseni idealno je vrijeme za berbu začinskog bilja. Biljke su tada najbujnije, ali s prvim mrazom mnoge vrste koje nisu otporne na hladnoću u potpunosti propadaju.
Umjesto da se sav taj trud izgubi, bilje se može jednostavno osušiti i sačuvati za zimske mjesece.

Foto: Pexels
Kako ubrati i pripremiti bilje za sušenje?
-
Režite cijele grančice — najbolje ujutro, nakon što rosa ispari.
-
Isperite ih i uklonite oštećene dijelove, zatim ih lagano posušite kuhinjskom krpom.
-
Zavežite u male snopiće i objesite naopako u prostoriji bez izravne svjetlosti i s dobrim protokom zraka. Alternativno, bilje se može položiti na rešetku u pećnici zagrijanoj na 80–90 °C i sušiti nekoliko sati dok ne postane hrskavo.
-
Odvojite listove od stabljika tek kad su potpuno suhi i spremite ih u staklene posude s poklopcem ili papirnate vrećice.
-
Čuvajte na tamnom i suhom mjestu te povremeno provjerite da nema vlage; i najmanja količina može izazvati pojavu plijesni.
Pripazite!Ako otvorena staklenka nema mirisa, bilje je izgubilo aromu i više neće obogatiti jelo. |