Priprema za zimu

Kako pravilno ubrati začinsko bilje prije nego što ga uništi hladnoća

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uz pravilno sušenje i čuvanje, mirisne biljke mogu trajati mjesecima i obogatiti svako jelo

Kraj ljeta i početak jeseni idealno je vrijeme za berbu začinskog bilja. Biljke su tada najbujnije, ali s prvim mrazom mnoge vrste koje nisu otporne na hladnoću u potpunosti propadaju.


Umjesto da se sav taj trud izgubi, bilje se može jednostavno osušiti i sačuvati za zimske mjesece.



Foto: Pexels

Kako ubrati i pripremiti bilje za sušenje?


  • Režite cijele grančice — najbolje ujutro, nakon što rosa ispari.


  • Isperite ih i uklonite oštećene dijelove, zatim ih lagano posušite kuhinjskom krpom.


  • Zavežite u male snopiće i objesite naopako u prostoriji bez izravne svjetlosti i s dobrim protokom zraka. Alternativno, bilje se može položiti na rešetku u pećnici zagrijanoj na 80–90 °C i sušiti nekoliko sati dok ne postane hrskavo.


  • Odvojite listove od stabljika tek kad su potpuno suhi i spremite ih u staklene posude s poklopcem ili papirnate vrećice.


  • Čuvajte na tamnom i suhom mjestu te povremeno provjerite da nema vlage; i najmanja količina može izazvati pojavu plijesni.


Pripazite!

Ako otvorena staklenka nema mirisa, bilje je izgubilo aromu i više neće obogatiti jelo.