Berba koja hrani biljku

Kako pravilno brati bosiljak da nastavi bujati? Imamo provjerene savjete

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ispravno branje bosiljka osigurat će vam obilje ovog ukusnog začina tijekom cijele sezone

Bosiljak je omiljen među vrtlarima i kuharima jer je jednostavan za uzgoj, ima prepoznatljiv okus i uspijeva i u kućnim uvjetima i na otvorenom. Osim toga, ova aromatična biljka može se neprekidno brati cijelu sezonu – uz pravilnu njegu i pozornost. Iako je berba bosiljka relativno jednostavna, pravilno orezivanje sprječava oštećenje biljke i potiče zdraviji rast.


Preskočite nasumično čupkanje listova i koristite se našim stručnim vodičem kako biste postigli najbolji urod svog bosiljka.



Foto: Pexels

Kada brati bosiljak


Vrijeme berbe ključno je za uspjeh, zbog čega je važno ubrati bosiljak prije nego što procvjeta.


To se možda čini nelogičnim, jer obično volimo kad biljke cvatu. No, ako dopustite da bosiljak procvjeta, prestat će proizvoditi redoviti novi zeleni rast koji biste koristili u svojim omiljenim receptima.


Naime, kad bosiljak procvjeta, biljka oslobađa hormonski signal koji joj poručuje da je posao obavljen i da sada može „na počinak”. Kako biste spriječili da vaš bosiljak uđe u tu fazu mirovanja, potrebno ga je pravilno i redovito orezivati.


Najbolje vrijeme za branje bosiljka je rano ujutro, kada su listovi najbogatiji eteričnim uljima. Idealno bi bilo pričekati dok biljka ne razvije barem šest zdravih listova po stabljici, ili dok ne naraste do visine od 15–20 cm.


Kako brati bosiljak i zadržati ga u punoj snazi


Ključ kontinuirane proizvodnje novog zelenog rasta jest to da sve glavne stabljike skratite za najmanje 25%. To će potaknuti biljku na novi rast, koji ćete ponovno morati podrezati prije nego što stigne procvjetati.


Kada orezujete, obavezno odrežite cijeli dio stabljike umjesto da pojedinačno čupkate listove. Čupkanjem bez rezanja dijelova stabljike, bosiljak će poprimiti neuravnotežen i neugledan izgled.


Savjetuje da se reže neposredno iznad pupa i da nikada ne ostavljate dug dio stabljike bez pupova ili listova. Cilj je potaknuti ravnomjeran novi rast po cijeloj biljci, čime se dobiva i estetski ljepši oblik.


Osim toga, preporučuje se orezivanje biljke čupkanjem ili rezanjem gornjih grozdova listova, koristeći čiste škare ili prste. Režite ili čupkajte neposredno iznad para ili čvora listova kako biste potaknuli razvoj novih grana – to će biljku učiniti gušćom i produktivnijom.


Također, bolje je brati od vrha prema dolje, uklanjanjem cijelih stabljika ili grozdova, jer se tako biljka više širi u širinu nego u visinu. Nemojte uklanjati više od trećine biljke odjednom – biljke mogu fotosintetizirati i rasti samo ako im ostavite dovoljno lišća.



Foto: Pexels

Kako pohraniti ubrani bosiljak


Nakon što pravilno orežete bosiljak, možda ćete imati više nego što možete potrošiti prije nego što se počne kvariti. Dobra vijest je da postoji više načina za pohranu bosiljka kako bi ostao svjež i bio vam pri ruci za kasniju upotrebu.


Ako ne znate što biste s cijelim tim stabljikama i pupoljcima koje dobijete nakon općeg orezivanja, možete ih osušiti, zamrznuti ili staviti u čašu vode u hladnjaku – tako mogu ostati svježi danima.


Zamrznuti listovi bosiljka mogu zadržati svoj okus i do 3 do 6 mjeseci. Pritom, dobar je savjet i da od viška svježeg bosiljka pripremite domaći pesto – praktičan način da iskoristite urod i uživate u okusu dugo nakon berbe.