Kuna po kuna

Kako pametno kupovati namirnice u vrijeme inflacije? Uz ova tri savjeta možete bar malo uštedjeti

Mija Dropuljić

FOOT: iStock

FOOT: iStock

Važna je dobra organizacijaUz rastuću inflaciju, mnogi od nas zabrinuti su za svoju potrošnju i žele uštedjeti novac gdje god mogu.


Itekako se osjeti i porast cijena u supermarketima i trgovinama prehrambenim namirnicama.  Oni koji pametno kupuju namirnice mogu ne samo zaštititi svoje novčanike, već i učiniti dobro za okoliš.


Stručnjaci nam daju ova tri savjeta koja treba imati na umu kada kupujete u supermarketu, a sve kako bi nam inflacija i rastući troškovi manje zagorčali život.

Izbjegavajte bacanje hrane


Bacanje ostataka hrane poput voća, povrća, kruha i slično veliki su problem zapadnog svijeta. Rješavanje ovog problema taka predstavlja veliki potencijal za uštedu! Na primjer, u slučaju hrane s prekoračenim rokom trajanja. Rok trajanja često samo označava koliko će dugo proizvod barem zadržati svoja specifična svojstva kao što su boja, okus i konzistencija.


Ipak, ne treba svu hranu baciti nakon što joj istekne datum. Test mirisa i okusa govori vam je li vaš jogurt i sl. još uvijek jestiv ili ne. U mnogim supermarketima može se čak i povoljno pronaći artikle kojima je istekao rok trajanja, jer se cijena često snižava kada proizvodu ističe rok trajanja.Napišite tjedne planove i pripremite obroke


Kada planirate obroke, najbolje je ne kupovati ništa što ćete kasnije ostaviti u hladnjaku i pustiti da se pokvari. Hranu možete koristiti i učinkovitije. Primjer: Bundeva je teška 1,5 kg, a po receptu vam treba samo 400 g? Zatim ili povećajte veličinu porcije ili ostatak stavite u drugo jelo. Nakon planiranja, dobra je ideja kuhanje unaprijed. Ovo ne samo da štedi vrijeme, već i energiju ako u pećnici pripremate dva jela istovremeno.Kupujte konzervirano, smrznuto voće i povrće


Smrznuto voće i povrće zamrzava se odmah nakon berbe i stoga je bogato hranjivim tvarima. Također je praktično: možete ga odmrzavati u porcijama i tako izbjeći bacanje hrane. Konzervirana verzija također je bolja od svoje reputacije. Sastojci se također obrađuju (blanširaju) svježe nakon berbe i potom hermetički zatvaraju u otopini soli ili šećera.