Čistoća je pola zdravlja

Kako jednostavno i temeljito očistiti toalet?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Održavanje kupaonice čistom može dovesti do bolje higijene i niza koristi za zdravlje.

Bez obzira jeste li opsjednuti čišćenjem, bavite li se čišćenjem isključivo vikendom ili jednostavno jednog dana uđete u kupaonicu i pomislite odakle početi, doći će trenutak kada se pitate koliko često biste trebali čistiti toalet. Očito je važno to učiniti za svoje zdravlje.


Svaki put kad pustite vodu, čestice se projiciraju u zrak i šire se po prostoriji. Kada je kupaonica zanemarena, to može dovesti do nakupljanja štetnih bakterija i plijesni, što može prouzročiti iritaciju kože, očiju i grla. Održavanje kupaonice čistom može dovesti do bolje higijene i niza koristi za zdravlje.


Postoji i mentalna strana koju ćete potpuno razumjeti ako ste ikada bili svjedoci žutih prstena u svom zahodu ili drugih oblika nakupljanja.


Provođenje vremena u čistom i urednom prostoru opušta i smanjuje stres. A i osjećat ćete se manje uznemireno ako imate goste koji mogu posjetiti vašu kupaonicu!


Koliko često čistiti toalet?


Idealno je dubinsko čišćenje jednom tjedno, iako učestalost ovisi o broju ljudi koji koriste tu kupaonicu i koliko su neuredni. Ako prostor dijelite s partnerom ili gomilom sustanara koji neprestano zaboravljaju isprati toalet, češće čišćenje će biti dobra ideja.


Usprkos tome, nikad ne škodi urediti područje između čišćenja. Razmislite o tome da na kraju dana prebrišete WC dasku, samo da uklonite bakterije.


Ovo je također dobra ideja ako ste vi ili bilo tko s kim živite bolesni. Jednostavno postavite maramice pored zahoda i sve brzo obrišite nakon svake upotrebe. Ova navika također će spriječiti nakupljanje prljavštine, što će tjedno dubinsko čišćenje učiniti 100 puta lakšim i bržim.


Kako očistiti školjku?


Čišćenje toaleta možda zvuči zastrašujuće, ali kad se malo usudite, postat će druga priroda. Za početak ulijte vruću vodu u zahodsku školjku. Zatim odaberite sredstvo za čišćenje zahodske školjke koje ima neku vrstu izbjeljivača ili za manje intenzivnu opciju ulijte ocat, a zatim sodu bikarbonu.


Pazite da čistač bude ispod ruba sjedala i oko cijele školjke, a zatim ga pustite da odstoji oko sat vremena kako bi imao vremena ukloniti kamenac i mrlje. Iako to čini svoje, koristite gore spomenute dezinfekcijske maramice za čišćenje vanjske strane WC-a, pazeći da očistite sjedalo, kotlić, dno WC-a i okolne podne pločice.


Nakon što ste čekali sat vremena, vrijeme je da započnete postupak ribanja. Zgrabite toaletnu četku i dobro očetkajte unutrašnjost školjke, trošeći dodatno vrijeme na mrlje. Također biste mogli koristiti staru četkicu za zube da uđete u manja područja, poput šarki WC školjke.


Za kraj ulijte još jednu dozu vruće vode u školjku, kaže Andres, a zatim je isperite. Kao završni detalj i ako želite biti temeljiti stavite nekoliko kapi esencijalnog ulja u rolu toaletnog papira, tako da kupaonica mirise svježe kad god uđete. I baš tako, imat ćete čistu, blistavu kupaonicu lijepog mirisa u kojoj ćete uživati ​​cijeli tjedan.