Slatki dodatak za kosu

Evo kako izraditi scrunchie kod kuće i upotpuniti svoj jesenski stil

Dijana Ljubanović

FOTO/Instagram @lisvanderwijst

FOTO/Instagram @lisvanderwijst

Uživajte u sljedećem zabavnom projektu s ovim scrunchie DIY savjetima i trikovima.Ovaj slatki dodatak za kosu izumljen je 60-ih, a postao je popularan trend 80-ih i 90-ih. Svakih nekoliko godina ovaj funky komad ponovno postaje trendovski, ali ovaj put je ovdje da ostane.


Ne samo da su ove statement gumice za kosu dobre za kosu, već i izgledaju super slatko. Dok provodite vrijeme gledajući svoju omiljenu TV seriju ili samo lijeni vikend, zašto ne biste ušli u nešto kreativno? Pripremite se da sami napravite jedan komad koji odgovara svakoj odjeći, jer jednom kad započnete, nećete moći stati.


Što je scrunchie?


Scrunchie je jedan od najmodernijih i najsigurnijih načina održavanja kose. Ovaj se pribor sastoji od komada tkanine omotanog oko gumice i skupljenog tako da izgleda nagužvano. To je savršen način da upotpunite bilo koju odjeću, bilo da je u kosi ili na zapešću. Možete birati između stotine uzoraka, boja i stilova, tako da lako možete pronaći nešto što će vam odgovarati.


Što će vam trebati?
Puno je načina za izradu scrunchieja za kosu pomoću stroja za šivanje, ručnog šivanja ili čak pištolja za vruće ljepilo. Bez obzira na vaše vještine ili alate koji su vam pri ruci, ovo možete lako ponoviti za sebe.


Odaberite tkanine


Sjajna stvar u izradi scrunchyja je ta što im ne treba puno tkanina. Za izradu ovog dodatka možete koristiti gotovo sve, ali najpopularnije opcije su pamuk, likra i baršun.


Potonje je prilično nezgodno za šivanje, ali nakon što isprobate nekoliko puta, sigurno ćete uspjeti. Odaberite odvažni uzorak, nježni pastel ili boju koja laska vašem tonu kože – zašto ga ne biste imali u različitim nijansama?Izrežite tkanine


Prilikom izrade ovog dodatka možete odabrati između dvije veličine, male i velike. Ovisno o vrsti koju želite, možete napraviti nešto malo veće ili manje što ćete omotati oko kose ili zgloba. Izrežite komad tkanine na 6,5 cm x 51 cm – za veće varijacije krpu izrežite na 9 x 56 cm.


Kad režete lastiku, prisjetite se kako se sjećate koliko velike izrađujete scrunchije. Za manju veličinu izrežite je na 20,5 cm. Ako pak želite veću varijantu, izrežite je na 21 cm. Testirajte ove veličine omotavanjem lastike oko kose – ponekad će vam trebati više da prilagodite debljini pramenova.


Započnite tako da preklopite kraj donje strane tkanine za 12 mm – to će spriječiti da se pohaba. Ako upotrebljavate likru ili drugu vrstu rastezljive tkanine koja se ne trga, možete preskočiti ovaj korak.


Nakon što presavijete donju stranu tkanine, preokrenite je tako da je desna strana okrenuta prema gore. Zatim preklopite materijale po dužini, tako da se sirovi krajevi podudaraju.


Ušijte kraj, strojem ili šavom, s dodatkom šava od 6 mm – pazite da oba kraja budu otvorena.


Nakon što završite šivanje na kraju, vrijeme je da tkaninu okrenete s desne strane. Da biste to učinili, uhvatite sigurnosnu pribadaču i pričvrstite je na jednu stranu, a zatim provucite kroz sredinu.


Stisnite materijal, tako da bude ravan duž površine na kojoj radite – ovo je važan korak jer izravnava sve neravnine. Pomoću sigurnosne igle provucite elastiku kroz rupe na tkanini i šivajte.


Obavezno ih preklopite za 12 mm prije nego što ih učvrstite. Možete i dva kraja povezati u čvor – budite sigurni da je čvrsto, da se ne olabavi. Za kraj kombinirajte dva otvorena kraja tkanine i umetnite jedan u drugi. Pazite da se preklapaju za 6 mm, tako da nema slobodnih krajeva. Pomoću pozadinskog šava spojite ih i spremni ste za kombiniranje novog modnog dodatka!