Čistoća je pola zdravlja

Pomoću jednostavnih trikova, naučite djecu da im pranje ruku postane navika

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Postoji nekoliko efikasnih metoda koje nije toliko teško primijenitiPostoje dva tipa ponašanja kod djece kada je pranje ruku u pitanju. Neka djeca mrze pranje ruku, a neka obožavaju. Oni koji to vole troše malo sapuna, ali barem su im ruke čiste.


Da bi razvili rutinu pranja ruku, postoji nekoliko efikasnih metoda koje nije toliko teško primijeniti.


Objasnite prednosti pranja ruku djeci


Možda će pomoći ukoliko objasnite djetetu da ga pranje ruku održava zdravim i “prljavštinu šalje u sudoper.” Samo budite oprezni ako imate predškolsku djecu koja imaju tendenciju biti tjeskobna ili bi se možda u strahu počela prati 20 puta dnevno.
Djeci će pomoći ukoliko perete ruke zajedno. Učinite ovu radnju zabavnom i ugodnom. Pričajte, pjevajte dok to činite i zaokupite pažnju vašeg mališana, prenosi Today’s Parent.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Neka to bude rutina sa što manje rasprave. Uskoro će se pranje ruku početi podrazumijevati.


Neka im pranje ruku bude praktično. Ako je umivaonik previsoko, postavite malu klupicu, neka sapun bude kremast i mirišljav, a voda mlaka i ugodna. Pripremite ugodan i lijep ručnik za ruke i budite uvijek pri ruci vašem djetetu da se lakše snađe dok se ne osamostali.


Neki roditelji zalijepe slike na pločicama iznad umivaonika koje prikazuju kako močiti ruke, dodati sapun, ribati, ispirati i sušiti. Možda ne želite upute za pranje ruku na zidu kupaonice, ali dijete možete naučiti ovim koracima. A jedan od načina da ih malo duže ribaju i ispiru je pjevanje s njima.


Personalizirajte pribor. Stavite  inicijale na ručnike ili neka svatko od vas ima svoju boju.


pranje_ruku

FOTO/Pexels


Ponesite sredstva za čišćenje sa sobom. Pranje kod kuće možda je postalo rutina, ali što kada ste vani – pogotovo ako nema prikladnih kupaonica? Korisno je sa sobom uvijek nositi sredstvo za dezinfekciju ruku. Ako sredstvo za dezinfekciju sadrži više od 70 posto alkohola, ubit će gotovo sve nečistoće, bakterije i viruse.


Ipak, nekima to može biti teško. Ako djeca ne vole sredstva za dezinfekciju, ponesite dječje maramice kako biste očistili uprljane ruke. Također, korisno je pri ruci imati bocu s vodom.


No, imajte na umu da je ponekad lakše djecu nagovoriti da peru ruke, a teže da prestanu. Rado će pustiti vodu da teče pet minuta ili više, samo se igrajući u sapunici, ako ne uđete i podsjetite ih da je isključe.  Ipak, dobro je biti siguran da djeca imaju čiste ruke prije nego što pojedu obrok ili ih pozovete na zajedničku igru.