Marljivi mališani

Kada je pravo vrijeme da vaši najmlađi dobiju prve radne zadatke? Evo odgovora i savjeta

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Njihovi prvi "kućanski poslovi" mogu biti samostalno oblačenje pidžame i spremanje igračaka.

Poslovi. Djeca ih ne vole, a roditelji ih koriste za dodatnu pomoć oko kuće, delegaciju i učenje djece od malih nogu da budu samostalni, neovisni i sposobni.


Kada je pravo vrijeme za prve kućanske poslove?


Djeca se mogu početi baviti kućanskim poslovima i malim zadacima već s dvije godine. U to se vrijeme zadaci uglavnom kreću od čišćenja igračaka do oblačenja pidžame.


Imajte na umu da vaše dijete neće znati kako odmah obaviti sve te poslove pa je potrebno malo smjernica. Ako vaše dijete dovrši ove zadatke u ranim godinama, to će mu dugoročno pomoći u ukupnom razvoju, piše Pathways.


U fazi od dvije i tri godine, već mogu samostalno slagati odjeću po bojama, a i pomoći vam u čišćenju sa svojim igračkama – inačicama usisavača i metli.


Postoje mnogi poslovi koje dijete može raditi i koji mu zapravo pružaju priliku da nauče nove vještine. Poslovima i zadacima po kući, vaši će najmlađi uvježbavati izvršne funkcije, motoričke, senzorne i komunikacijske vještine.


Foto: iStock


Kako im pomoći u njihovim poslovima?


Dijete nije dobro zatrpati obvezama koje još nije shvatilo u potpunosti, a isto tako nije pametno niti vikati na njih i očekivati da isprva rješavaju situacije s kojima se još nisu susreli.


Recite im na lijep način – budite proaktivni, nemojte samo predavati popis i očekujte da će svi uskočiti i početi pomagati. Organizirajte obiteljski sastanak i razgovarajte o tome kako ste obitelj i svaki član treba sudjelovati u obiteljskim i kućnim obvezama.


Mikro upravljanje – nemojte kritizirati ili očekivati ​​da će to učiniti savršeno. Pustite dijete da nešto obavi na svoj način i mikro upravljajte svim poslovima u vašem domu.


Foto: iStock


Podijelite poslove – napravite popis svih poslova u kojima vam djeca mogu pomoći i podijelite ih. Svakako ih rotirajte svaki tjedan ili mjesec.


Pokažite – odvojite vrijeme za modeliranje i naučite svoju djecu kako obavljati pojedini posao. Ako im kažete da to rade bez prethodnog objašnjenja kako, posao neće završiti onako kako ste se nadali.


Raspored – odlučite kada je najbolje vrijeme za obavljanje poslova i kada treba izvršiti svaki dodijeljeni posao, omogućite svojoj djeci da sudjeluju u tome kako bi osjećala predanost rasporedu.


Pohvala – kada vaša djeca izvrše svoje poslove, pohvalite ih, recite im da su dobro obavila svoj posao i da ste zahvalni na njihovoj pomoći, savjetuju na 247Moms.