
Foto: iStock
Gotova je za čas, a možete ju jesti toplu ili hladnu!
povezane vijesti
Juha od tikvica i bosiljka lagano je i osvježavajuće jelo koje možete poslužiti toplo ili ohlađeno, uz hrskavi kruh i salatu za lagani ručak.
U nastavku slijedi recept!
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca (za vegansku verziju koristite povrtni)
- 680 g tikvica, narezanih na kockice
- ½ žličice soli
- vršak žličice papra (ili po ukusu)
- 120 ml svježih listova bosiljka (otprilike šaka listova)
- sok od ½ manjeg limuna
Priprema
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte 3–4 minute, dok ne postane staklast i lagano posmeđi.
Dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi.
Ulijte temeljac, ubacite tikvice, dodajte sol i papar. Pustite da zavrije, poklopite, smanjite vatru i kuhajte 8–10 minuta, dok tikvice ne omekšaju.
Maknite lonac s vatre i umiješajte listove bosiljka i limunov sok.
Izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Ako koristite klasični blender, miksajte u manjim količinama (nikad nemojte puniti blender više od polovice s vrućom juhom, obavezno otvorite mali poklopac i pokrijte kuhinjskom krpom da para može izaći).
Po želji ukrasite kockicama prepečenog kruha, pestom, naribanim sirom ili s malo vrhnja. Poslužite toplo ili hladno, piše Zucchinizone.