Recept

Juha od tikvica i bosiljka lagana je, a puna okusa

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Gotova je za čas, a možete ju jesti toplu ili hladnu!

Juha od tikvica i bosiljka lagano je i osvježavajuće jelo koje možete poslužiti toplo ili ohlađeno, uz hrskavi kruh i salatu za lagani ručak.


U nastavku slijedi recept!


Sastojci


  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca (za vegansku verziju koristite povrtni)
  • 680 g tikvica, narezanih na kockice
  • ½ žličice soli
  • vršak žličice papra (ili po ukusu)
  • 120 ml svježih listova bosiljka (otprilike šaka listova)
  • sok od ½ manjeg limuna

Priprema


U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte 3–4 minute, dok ne postane staklast i lagano posmeđi.


Dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi.


Ulijte temeljac, ubacite tikvice, dodajte sol i papar. Pustite da zavrije, poklopite, smanjite vatru i kuhajte 8–10 minuta, dok tikvice ne omekšaju.


Maknite lonac s vatre i umiješajte listove bosiljka i limunov sok.


Izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Ako koristite klasični blender, miksajte u manjim količinama (nikad nemojte puniti blender više od polovice s vrućom juhom, obavezno otvorite mali poklopac i pokrijte kuhinjskom krpom da para može izaći).


Po želji ukrasite kockicama prepečenog kruha, pestom, naribanim sirom ili s malo vrhnja. Poslužite toplo ili hladno, piše Zucchinizone.