Jednostavna i aromatična

Juha od crvene leće s limunom i koprom prava je zdjela jesenske utjehe

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Za dodatnu punoću, poslužite je s žlicom gustog jogurta i posipom svježeg kopra, a rezultat je hranjiv, mirisan i savršeno uravnotežen obrok koji će vas ugrijati iznutra

Ova jednostavna, ali aromatična juha izgleda poput jeseni u tanjuru. Spoj kremaste crvene leće, mrkve i pečenih rajčica stvara savršenu ravnotežu okusa, dok limun i orijentalni začin sumak donose svježinu i laganu kiselkastu notu.


Za dodatnu punoću, poslužite je s žlicom gustog jogurta i posipom svježeg kopra, a rezultat je hranjiv, mirisan i savršeno uravnotežen obrok koji će vas ugrijati iznutra.



Foto: Pexels

Sastojci (za 4 porcije)


  • 4 žlice maslaca (podijeljeno na pola)


  • 1 srednji žuti luk, nasjeckan


  • 2 mrkve, oguljene i nasjeckane


  • 1,4 l povrtnog temeljca s manje soli


  • 1 konzerva (oko 400 g) pečenih sjeckanih rajčica


  • 1 ½ šalice suhe crvene leće, isprane


  • 1 ½ žličica krupne soli


  • 1 ¼ žličice mljevenog sumaka (po želji još malo za posipanje)


  • naribana korica 1 limuna


  • 2 žlice svježeg limunovog soka (otprilike 1 limun)


  • 6 žlica punomasnog grčkog jogurta


  • ¼ šalice svježeg kopra, sitno nasjeckanog


Priprema


  1. U velikom loncu zagrijte 2 žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i mrkvu te pirjajte oko 5 minuta, dok ne omekšaju.


  2. Ulijte temeljac, dodajte rajčice, leću, sol i sumak. Pojačajte vatru dok ne zakipi, zatim smanjite na srednje lagano i poklopite. Kuhajte 15-ak minuta, dok leća ne omekša.


  3. Maknite s vatre i umiješajte preostali maslac i limunov sok.


  4. Juha se poslužuje topla – u svaku zdjelu dodajte žlicu jogurta, malo limunove korice, nasjeckanog kopra i, po želji, prstohvat sumaka za dodatnu boju i aromu.


Savjet:


Sumak možete pronaći u trgovinama sa začinima ili zamijeniti prstohvatom mljevenog limunovca ili kombinacijom limunove korice i prstohvata soli.



Foto: Pexels