Trendovi za 2024. godinu

JRE HRVATSKA predstavio nove članove, zbunjuje kopnjenje broja restorana iz turistički najrazvijenijeg dijela Hrvatske – Istre i Kvarnera

Edi Prodan

Foto: JRE Hrvatska

Foto: JRE Hrvatska

Vodič je kreiran kao gastronomska karta koja pomaže u istraživanju ponude kao i u pronalaženju smještaja pojedinih restorana

JRE Hrvatska, međunarodna organizacija koja okuplja najtalentiranije mlade kuhare Europe i Australije, u zagrebačkom restoranu Dubravkin put nedavno je najavio najvažnije trendove za 2024. godinu.


Uz nove partnere kao što su to Mastercard i francuska marka luksuznih automobila DS, tu je i suradnja s Fashion weekom, a prava gastronomska JRE poslastica stiže u lipnju kad je na redu tradicionalna manifestacija “Chef at sea” koja je i dobrotvornog karaktera.


Kako je poznato, u nizu JRE hrvatskih restorana u toj manifestaciju gostuju znameniti chefovi iz ostalih JRE zemalja, a kako je to događaj na kojem u svakom restoranu može biti svega nekoliko gostiju, njegova unikatnost je tim naglašenija.


U rujnu dolazi Talent and pasion koji je i vrhunac sezone posebnih JRE događanja ispunjenih s više od 20 projekata i masterclasseva. S novim trendovima kao i s novim članovima hrvatske JRE obitelji okupljene je upoznao predsjednik Vjeko Bašić.


– Posebno pozdravljam čelne ljude Konobe Kala iz Supetra na Braču, Miu i Dina Šeparovića, a drago nam je da je s nama i Alen Udovičić koji nam je u članstvo doveo Lemongarden, što, zanimljivo, dolazi s istog otoka, iz Sutivana naglasio je Bašić.



Novo izdanje vodiča JRE Hrvatska


S novim članovima JRE Hrvatska je došao do 15 članica, na žalost više u toj obitelji nisu Pergola iz Zambratije, oni su istina zatvorili restoran, još je prije izašao opatijski Ariston, a posebno je loše odjeknulo odustajanje Drage di Lovrana što je izazvalo veliko zanimanje javnosti s obzirom da su vratili i – Michelinovu zvjezdicu.


Zbog promjena u članstvu došlo je i do drugačijeg “odnosa snaga”: iz kontinentalnog su dijela samo dva restorana, po tri su iz Istre i s Kvarnera, dok je čak sedam objekata iz Dalmacije. Koliko god veseli rast gastronomske kvalitete južnog dijela jadranske obale, zbunjuje kopnjenje broja JRE restorana iz turistički najrazvijenijeg dijela Hrvatske.


Na istom je događanju službeno predstavljeno novo izdanje vodiča JRE Hrvatska koje se može naći u svim hrvatskim JRE restoranima ili online na službenoj stranici udruge jre.eu.


Vodič je kreiran kao gastronomska karta koja pomaže u istraživanju ponude kao i u pronalaženju smještaja pojedinih restorana. Ono što je također zanimljivo, posjećujući JRE restorane sudjeluje se i u nagradnoj igri čime se može osvojiti gastronomski posjet za dvoje u nekom od 15 JRE hrvatskih restorana.


Druženje u restoranu Dubravkin put bilo je prožeto i proizvodima malih proizvođača i partnera udruge JRE Hrvatska, dok su se JRE chefovi, vrlo se zanimljivim kreacijama istaknuo Navisov Tino Sinožić, pobrinuli i kreirali zalogaje pripremljene od namirnica partnera.


Posebno veseli povezanost restorana s domaćim proizvođačima hrane, dobava dijela namirnica od kojih nastaju gastronomski specijaliteti jer to je jedini put prema autohtonoj i održivoj kuhinji što je posebno naglašeni trend kod svih JRE članica.


Uostalom to dokazuju i tokom godina s partnerima udruge razvijena tri vlastita proizvoda – JRE Chiavalon maslinovo ulje, JRE Malvazija Kozlović te JRE Old pilots vodka!



Članovi udruge JRE-Hrvatska – 2024.


1. Dubravkin put Zagreb


2. Korak Plešivica


3. Monte Rovinj


4. San Rocco Brtonigla


5. Badi Lovrečica


6. Navis Preluk


7. Zijavica Mošćenička Draga


8. Plavi podrum Volosko


9. Boškinac Novalja


10. Foša Zadar


11. Konoba Pelegrini Šibenik


12. Konoba Boba Muter


13. Lemongarden Sutivan


14. Konoba Kala Supetar


15. Lešić Dimitri Korčula