VITALAN I DUGOVJEČAN

Joža Manolić danas slavi 103. rođendan, odavno je ušao u legendu po šalama o dugovječnosti

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

O njemu su skrojeni brojni internetski memeovi baš vezani uz njegove godine, on je tako i prilično slavni i popularni lik Facebook stranice ‘Joža Manolić je nadživio’. Legenda kaže da je prošle godine nadživio i samog sebe…Joža Manolić, bivši hrvatski premijer i jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih umirovljenika danas slavi 103. rođendan.


Manolić je rođen u Kalinovcu, kraj Đurđevca, 22. ožujka 1920. godine.


Bio je drugi predsjednik hrvatske Vlade, odmah poslije Stipe Mesića.
Diplomirani je pravnik. Politikom se počeo baviti 1937. godine, bio je sindikalni rukovoditelj, organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku, glavni zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara i okolice, načelnik u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) NR Hrvatske, šef SUP-a, saborski zastupnik SR Hrvatske, a nakon Hrvatskog proljeća postaje disident.


Jedan je od osnivača HDZ-a, a nakon 1990. bio je potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske, predsjednik Vlade, šef Ureda za zaštitu ustavnoga poretka.


O njemu su skrojeni brojni internetski memeovi baš vezani uz njegove godine, on je tako i prilično slavni i popularni lik Facebook stranice ‘Joža Manolić je nadživio’. Legenda kaže da je prošle godine nadživio i samog sebe…


Preživio je Manolić i potres koji je prije dvije godine zatresao Zagreb točno na njegov stoti rođendan.


Nadživio je Manolić i svoje dvije supruge – 36 godina mlađu Mirjanu Ribarić, koja je umrla od raka pluća u kolovozu 2020., dok ga je prva supruga Marija Eker Manolić napustila još 2003. godine.


Jedna od šala kaže da je u slučaju Trećeg svjetskog rata sigurno samo to da će ga preživjeti Joža Manolić.


On je i jedini čovjek kojemu je u dobi od 98. godina odobrena vozačka dozvola.


A na pitanje što je tajna njegove vitalnosti nedavno je odgovorio.


Nema tajnog recepta za dugovječnost, nego se sve može svesti na dobre gene i umjerenost u iću i piću.


Pa sretan rođendan!