Gdje za vikend?

Jeste li znali da rijeka Krupa skriva jednu od najljepših ljubavnih priča?

Mija Dropuljić

FOTO: Mija Dropuljić

FOTO: Mija Dropuljić

Za Kudin most na rijeci Krupi ne postoje riječi koje bi potpuno opisale njegovu ljepotu, a nalazi se na udaljenosti od oko tri sata vožnje automobilom od RijekeVjerojatno ste već negdje u bespućima društvenih mreža naletjeli na fotografije Kudinog mosta na rijeci Krupi. Vjerojatno ste možda čak pomislili kako se to zasigurno netko dobro poigrao s filterima jer fotografije predstavljaju nestvarno lijepu prirodu. Samo jedno ćemo vam reći – Kudim most uživo izgleda još ljepše nego na fotografijama. 


Rijeka Krupa nalazi se na udaljenosti od oko tri sata vožnje automobilom od Rijeke. Smještena je u unutrašnjem dijelu Zadarske županije te unatoč izuzetnoj ljepoti ovog kraja, i dalje malen broj posjetitelja uživa u svim čarima ovog dijela Hrvatske. 

Jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj nalazi se kod malenog mjesta Golubić u kojem je naznačena cestica koja vodi do Kudinog mosta. Inače se rijeka Krupa ubraja u najpoznatiji i najduži pritok rijeke Zrmanje. 


Oko Kudinog mosta postoji izrazito lijepa planinarska staza, no ako niste raspoloženi za pretjeranu fizičku aktivnost, ovu atrakciju možete posjetiti i bez gojzerica. Nakon što ste se vozili par minuta, automobil parkirajte na ledini koja se nalazi s desne strane makadama otkuda je do vidikovca potrebno oko 10-ak minuta. Rijeka Krupa je okružena neopisivo lijepom prirodom, a nijanse plave, tirkizne i zelene čine pravu rapsodiju boja i stvaraju pravo umjetničko djelo. Stazom od vidikovca potrebno je oko pola sata do samog mosta koji je zaštićeni spomenik. Most se sagrađen u suhozidu krajem 18. stoljeća, a sastoji se od 12 lukova, odnosno sedrenih blokova od kojih su svi do danas sačuvani. 


No, ono što Kudin most uistinu čini posebnim jest ljubavna priča koja stoji iza njegove gradnje. Naime, priča govori o mladiću Kudi koji dva mjeseca gradio most dužine 109 metara kako bi došao na drugu stranu na kojoj se nalazila djevojka koju je volio. Ljubavni par se na koncu i vjenčao, a most je u čast ovog zaljubljenog mladića dobio njegovo ime.