
Foto: Freepik
Priprema ovog tradicionalnog libanonskog umaka uopće nije komplicirana, a rezultat je očaravajuć za nepce
Baba ghanoush (baba ganuš) orijentalno je jelo koje se priprema od pečenih patlidžana, a izvorno se smatra libanonskim jelom. Srednjovjekovni arapski rukopisi ukazuju na to da je strast za patlidžanom na ovim prostorima prisutna još od 13. stoljeća, iako se pretpostavlja da se pripremao i konzumirao i ranije.
Iz popularne kulture mnogi su čuli za baba ghanous, ali ga isto tako mnogi nikada nisu probali. Dobra vijest je da vam za ovaj veoma jednostavan recept nije potrebna gomila orijentalnih i na ovim prostorima nedostupnih začina, a umak je pogodan i za vegane!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 1 kg patlidžana
- 3 režnja češnjaka
- 70 ml tahini paste (paste od sezama)=
- 50 ml soka od limuna
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C . Dok se pećnica grije, operite patlidžan, no nemojte mu guliti koru već ga nakon što ga operete malo probodite vilicom. Pecite ga jedan sat ili dok ne primijetite kako je središnji (i najmesnatiji) dio patlidžana posve omekšao, no pripazite jer vrijeme pečenja ovisi o veličini patlidžana. Budući da patlidžani za vrijeme pečenja puštaju sok, pecite ga na papiru za pečenje ili ako imate rešetku, ispod nje stavite malo aluminijske folije.
Kada su patlidžani pečeni, mekani dio odvojite od kore i ostavite da se malo ohladi.
U električnu sjeckalicu stavite meso patlidžana, potisnuti ili naribani češnjak, tahini pastu, limunov sok i po ukusu dodajte malo soli i papra.
Nakon što ste izblendali sve sastojke u kompaktnu smjesu, umak prelijte u plitku zdjelicu za posluživanje te pokapajte s malo maslinovo ulja.
I da, ne dajte se prevariti misleći da je ovo “samo” umak jer su velike šanse da vam nakon što ga probate neće ostati mjesta za desert!