Promjena sezone

Jesenski radovi u vrtu: Niz koraka koje valja poduzeti prije nego što zahladi

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Što svaki vrtlar treba učiniti prije zime

Rujan i početak jeseni vrijeme su kada vrt polako usporava, ali to ne znači da posao prestaje. Naprotiv, upravo sada pravi vrtlari stvaraju temelj za uspješnu sljedeću sezonu. Stručnjaci savjetuju niz koraka koje valja poduzeti prije nego što zahladi, kako bi biljke, tlo i sam vrt ušli u zimu spremni i zaštićeni.


Uklanjanje biljnih ostataka, sjetva jesenskih kultura, zaštita tla i priprema sjemena – sve su to koraci kojima se osigurava bogatiji i zdraviji vrt iduće godine.


Jesen je vrijeme kada se trud vraća dvostruko: uredan i pripremljen povrtnjak lakše prezimljuje, a proljetna bujnost dolazi kao nagrada za savjesne jesenske radove.



Foto: Unsplash

Sjemenje i berba


Rujan je prijelazan mjesec u povrtnjaku – ljetne kulture polako završavaju s dozrijevanjem, a jesenske tek dobivaju prostor. Prvi zadatak svakog vrtlara jest očistiti gredice. Suhe, bolesne ili iscrpljene biljke potrebno je ukloniti.


One zdrave mogu završiti na kompostu, dok se zaraženi ostaci ne smiju ostavljati u vrtu jer bi prezimjeli nametnici i bolesti mogli ugroziti sljedeću sezonu. Na očišćenim gredicama tlo se rahli, obogaćuje kompostom ili stajskim gnojem te priprema za jesensku sjetvu.


Može se pripremiti i novi kompost. Kombinirajte »zelene« materijale poput vrtnih reznica s »smeđima« kao što su lišće ili usitnjena slama. Ako još nemate dovoljno suhog materijala, pripremite lišće u suhom spremniku.


Jesen je idealno vrijeme za prikupljanje sjemena. Iskusni vrtlari biraju najrodnije i najotpornije biljke kako bi njihovo sjeme osiguralo kvalitetan urod i iduće godine. Sjeme se suši na prozračnom mjestu, sprema u papirnate vrećice i pohranjuje u suhom, hladnom prostoru. Tako se čuva baština vrta, ali i smanjuje ovisnost o kupovnim sjemenarima.


I dok rajčica, paprika i mahune još daju posljednje plodove, na gredice se mogu posijati nove kulture. Špinat, matovilac, rikola, zimske salate i rotkvice brzo rastu i spremne su za berbu već nakon mjesec dana. Krajem rujna može se saditi i mladi luk, a u toplijim krajevima i ozimi češnjak.


Tako povrtnjak ostaje živ i tijekom jeseni, a ujedno se osigurava svježa hrana i u hladnijem dijelu godine.


Tri kulture za rujan

Rotkvica: klasična jesenska kultura koja dozrijeva već za 25 do 30 dana. Može se sijati do prvih mrazeva, a dobro uspijeva i pod laganim pokrovom.


Rikola: brzo niče i već za tri tjedna daje mlado lišće za salate. Voli rahlo i vlažno tlo, a berba se može obavljati više puta rezanjem listova.


Špinat: otporan na hladnoću, spreman za brzu jesensku berbu, a mlade biljke bez problema prezimljuju i daju svježe lišće već rano u proljeće.

Presađivanje trajnica


Rujan je idealno vrijeme za razmnožavanje trajnica. Dijelu biljaka dajte dovoljno vlage kako bi se ukorijenile prije zime.


U hladnijim područjima to učinite barem četiri tjedna prije prvog mraza. Lagano orezivanje grmova i drveća također pomaže bujnijem proljetnom rastu, no izbjegavajte agresivne rezove na grmlju koje cvate u proljeće kako ne biste odstranili pupove za sljedeću godinu.


Nježne lončanice i osjetljive biljke, poput agruma ili tropskih vrsta, treba premjestiti u zatvorene i svjetlom obasjane prostore.


Očistite lišće, provjerite ima li štetnika i, ako treba, presadite. Idealno mjesto za prezimiti su staklenik ili sunčana soba uz dodatak biljnih lampi.


Ako ste nedavno posadili mlade stabljike ili grmove, zaštitite ih od hladnih vjetrova i mraza. U sjevernijim krajevima dobro je upotrijebiti ceradu od jute ili neku zaštitnu mrežu.


Malčiranje je važan jesenski zadatak. Sloj malča od lišća, slame ili kore čuva vlagu, sprječava rast korova i štiti korijen od naglih promjena temperature. Posebno je važno zaštititi mlade voćke i novoposađene grmove.


Proljetne lukovice

Rujan je krajnje pogodno vrijeme za sadnju tulipana, narcisa, zumbula i ostalih proljetnica. Sadite ih dok tlo nije smrznuto i ostavite dovoljno vremena korijenju da se ukorijeni prije zime.


Foto: Unsplash