Osobne financije

Jednostavni trikovi za poboljšanje financija kojima se treba poslužiti svaka žena

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Žene ne samo da zarađuju manje od muškaraca, već i manje štede, žive duže i imaju više dugoročnih i ukupnih zdravstvenih troškova - povrh istih troškova života kao i muškarci.Žene su često u nepovoljnijem položaju od muškaraca kada su financije u pitanju, a za to postoje dokazi. Studija iz 2018. godine koju je proveo Pew Research Center pokazala je da žene u prosjeku zarađuju samo 85 % onoga što zarađuju njihovi muški kolege.


Žene ne samo da zarađuju manje od muškaraca, već i manje štede, žive duže i imaju više dugoročnih i ukupnih zdravstvenih troškova – povrh istih troškova života kao i muškarci.


Iako ti izazovi mogu donijeti negativne posljedice financijski – poput povećanog duga ili minimalne mirovinske štednje, postoje mnoge strategije koje žene mogu primijeniti u svom svakodnevnom životu kako bi poboljšale svoju financijsku dobrobit, u konačnici gradeći financijski stabilnu budućnost, piše The Balance.


Obrazujte se
Prije nego što zaronite u strategije za izgradnju čvrste financijske osnove, izdvojite malo vremena za učenje o upravljanju novcem i ulaganju. Prema istraživanju iz 2018. godine, ženama je u prosjeku manje ugodno donositi odluke o mirovinskim ulaganjima i pokazuju nižu razinu financijske pismenosti u usporedbi s muškarcima. Samo 32 % žena s prvostupničkom diplomom dobro upravlja vlastitim ulaganjima.


Ako ste među onima koji to ne čine, možete početi svladavati dio svoje nelagode educirajući se. Čitajte knjige i članke i kontaktirajte svoju banku ili lokalne neprofitne organizacije da biste pitali o besplatnim obrazovnim resursima koji su vam dostupni. Možda ćete također htjeti potražiti na društvenim mrežama relevantne grupe kojima se želite pridružiti ili ljude koji će slijediti vaše znanje o osobnim financijama.


Ako vas tijekom studija preplavi ili zbuni, možda ćete htjeti zatražiti pomoć od stručnjaka. To bi mogla biti razlika između poboljšanja vašeg financijskog zdravlja i nastavka borbe s izgradnjom fonda za hitne slučajeve, upravljanjem dugovima, štednjom za mirovinu ili postizanjem ciljeva koje imate.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Postavite financijske ciljeve


Kada postavite ciljeve za svako područje svojih financija, postavljate si konkretne ciljeve na kojima ćete raditi. Ova vam vježba također pruža polaznu točku, a vi možete utvrditi potrebne korake kako biste svoje ciljeve ostvarili. Kada postavljate financijske ciljeve, razmislite o tome što vas uzbuđuje, a zatim postavite realne ciljeve koji će vas motivirati da nastavite ako put postane malo kamenit.


Bitno je imati i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Kratkoročni ciljevi koje možete postići u roku od jedne godine i koji vam donose one male pobjede koje vas tjeraju naprijed, poput novog komada namještaja ili vikend putovanja. Dugoročni ciljevi, poput štednje za mirovinu ili izgradnje fakultetskog fonda vašeg djeteta, zahtijevaju više napora i realizacija bi mogla potrajati nekoliko godina. Imajte na umu da se ciljevi ponekad mijenjaju s vremenom.


Dakle, svakako pregledajte popis ciljeva barem jednom u tromjesečju i napravite prilagodbe ovisno o tome gdje se nalazite u svom životu sa svojim financijama.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Kreirajte proračun


Napravite proračun i držite se njega. Prvi korak je prikupiti sve račune i platiti, a zatim zabilježiti mjesečni prihod i troškove. Podijelite svoje troškove na “potrebe” poput stanovanja i hrane i “želje” poput streaming usluga i hrane. Dalje, od onoga što zaradite oduzmite svoje troškove.


Ako vam nije ostalo ništa ili nemate dovoljno za štednju, pogledajte možete li smanjiti neke troškove ili pronaći načine za povećanje prihoda. Pomisao da slijedite plan potrošnje može se činiti restriktivno, ali to vam može pomoći da pravodobno ispunite svoje financijske ciljeve. Proračuni također daju prioritet vašim mjesečnim troškovima postavljanjem vaših potreba prije vaših želja, tako da nećete ostati bez novca svakog mjeseca i stvarati nepotreban dug.


Baš kao i vaš popis financijskih ciljeva, i vi povremeno želite pregledati svoj proračun kako biste izvršili prilagodbe. Proračuni ne moraju biti zastrašujući. Realan plan koji pokriva vaše potrebe. Može vam pomoći da se brže osamostalite.


Izgradite fond za hitne slučajeve


Fond za hitne slučajeve ili fond za kišni dan sastavni je dio zdravog financijskog plana. To je koristan alat za zaštitu financija od neočekivanih događaja, poput gubitka posla ili hitne medicinske pomoći.


Ali mnogi još uvijek nemaju fond za hitne slučajeve, posebno žene. Istraživanje MetLifea iz 2020. pokazalo je da više žena nego muškaraca kaže da žive od plaće do plaće (55 % žena naspram 44 % muškaraca). Ako nemate dovoljno sakrivenog prostora za kišni dan, trebali biste početi poduzimati korake prema izgradnji ili povećanju hitnog fonda. Dobro je pravilo uštedjeti troškove života od tri do šest mjeseci. Svaki put kad dobijete plaću, neka vam bude prioritet da uštedite novac za sebe.