Prava delicija

Jednostavan trik za aromatičnije kekse koji će vas ugrijati ovih dana

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ova efikasna tehnika daje kolačićima i kolačima intenzivniji, orašast i karameliziran okus koji podsjeća na pečene lješnjake i toplu vaniliju

Jesen i zima su sezona pećnice i toplih mirisa iz kuhinje, a ako postoji jedan trik koji će svaku turu keksa pretvoriti u nešto posebno, to je maslac pržen do zlatne boje.


Ova jednostavna tehnika, poznata kao brown butter, daje kolačićima i kolačima intenzivniji, orašast i karameliziran okus koji podsjeća na pečene lješnjake i toplu vaniliju.



Foto: Pexels

Zašto koristiti prženi maslac?


Obični otopljeni maslac dobar je za teksturu, ali kad se lagano zapeče, razvija kompleksnu aromu i puniji okus. Prženi maslac oslobađa spojeve koji mu daju miris i okus orašastih plodova, što svaku klasičnu smjesu za kekse pretvara u gurmanski užitak.


Kako pravilno pržiti maslac?


  1. U manjoj posudi rastopiti maslac na srednjoj temperaturi.


  2. Miješati neprestano drvenom žlicom kako se ne bi zalijepio za dno.


  3. Nakon nekoliko minuta pojavit će se pjenasti sloj; to je znak da se voda isparava.


  4. Kada maslac poprimi zlatno-smeđu boju i zamiriše na orašasto, odmah ga maknuti s vatre.


  5. Preliti u drugu, hladnu posudu kako se ne bi dalje pržio.


Savjet: tijekom procesa pažljivo promatrati boju, jer prženi maslac lako prelazi iz savršeno zlatnog u zagoreni.


Kako prilagoditi recept?


Budući da se dio tekućine izgubi tijekom prženja, dodajte 1–2 žlice dodatnog maslaca (ili malo vode) kako bi smjesa ostala mekana i podatna. Tako će keksi i dalje imati onu savršenu kombinaciju hrskavih rubova i mekanog središta.


Savršeno za svaku vrstu keksa


Prženi maslac može se dodati gotovo svakom receptu, od klasičnih čokoladnih keksa do kolača s cimetom, orasima ili bundevom. Osim bogatijeg okusa, tijesto poprima toplu boju i miris koji odmah podsjećaju na hladnija godišnja doba.



Foto: Pexels