uravnotežen doručak

Jednostavan i iznenađujuć trik sa zobenom kašom savršen je za jesen

M. Č.

Slana zobena kaša možda zvuči kao neobičan eksperiment, ali jednom kad je probate, teško ćete se vratiti na klasičnu verziju

Neočekivani jesenski trik s zobenom kašom koji mijenja sve što ste mislili o doručku


Ako svoju jutarnju zobenu kašu obično začinite cimetom, medom ili voćem, pripremite se na iznenađenje: zobena kaša ne mora biti slatka. Najnoviji kulinarski trend koji preuzima TikTok i jesenske kuhinje je slana zobena kaša.


Ovaj “plot twist” u doručku spaja sve što volimo o zobenim pahuljicama – kremastu teksturu, toplinu i brzinu pripreme – s bogatim, umami okusima koji podsjećaju na rižoto, juhu ili pak slani doručak iz kafića.



Foto: Pexels

Što je zapravo slana zobena kaša?


Radi se o zobenoj kaši pripremljenoj na uobičajen način, ali umjesto šećera i voća dodaju se slani sastojci, poput sojinog umaka, mladog luka, jaja na oko, pa čak i nekoliko kapi sezamovog ulja ili ljutog umaka.


Zob se može kuhati u povrtnom ili pilećem temeljcu umjesto vode, što joj daje dubinu okusa i savršeno kremastu strukturu.


Kako napraviti slanu zobenu kašu


Za osnovnu verziju trebat će vam:


  • zobene pahuljice


  • povrtni ili pileći temeljac (umjesto vode)


  • soja umak


  • bijeli papar


  • svježi mladi luk


  • jaje na oko


Skuhajte zobene pahuljice u temeljcu dok ne postanu kremaste. Pred kraj dodajte malo sojinog umaka, prstohvat papra i nasjeckani mladi luk. Sve dobro promiješajte i prelijte jajetom na oko.


Zašto funkcionira


Na papiru, kombinacija zobene kaše i sojinog umaka zvuči neobično, ali u praksi itekako ima smisla. Kaša je neutralna i nježna, pa odlično upija okuse začina. Soja i papar daju slani ton, jaje kremastu teksturu, a mladi luk svježinu.


Rezultat je toplo, hranjivo i uravnoteženo jelo koje je istovremeno i doručak i comfort food. Idealan obrok za one jutarnje sate kad želite nešto više od uobičajenih pahuljica s voćem, ali nemate vremena kuhati složeno jelo.


Ideje za nadogradnju


Slana zobena kaša je beskrajno prilagodljiva. Možete dodati:


  • gljive i češnjak za zemljani okus


  • sir i jaje za kremastu, bogatu verziju


  • avokado, kimchi ili pečenu slaninu za jači doručak


  • ili čak ostatke povrća ili mesa iz večere – ništa se ne baca



Foto: Pexels