Interesantan spoj

Jabuke sa lukom i gorgonzolom? Zašto ne, ako je u pitanju quiche

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Priprema za ovaj specijalitet ne traje dugo, a i u pećnici je gotov za dvadesetak minuta

Imate vremena poigrati se u kuhinji, a zasitili ste se uobičajenih jela. Zašto ne isprobati quiche s jabukama, lukom i gorgonzolom koji će vas zasigurno iznenaditi punoćom okusa.


Sastojci za 6 osoba:


  • 200 g gorgonzole
  • 1 limun
  • 2 jabuke (oko 200 g)
  • 2 bijela luka
  • 230 g lisnatog tijesta
  • 3 žlice parmezana
  • 20 ml maslinovog ulja (2 žlice)
  • papar po potrebi
  • timijan po ukusu

Priprema: Narežite jabuke na male komade. Iscijedite limun, pa kriške jabuke poškropite sokom (to će spriječiti da postanu crne zbog oksidacije) i držite ih po strani.


Upalite pećnicu na 200 stupnjeva C.


Uzmite jabuke i omekšajte ih s malo slane vode i, po ukusu, dodajte malo papra.


Luk narežite na tanke ploške i pirjajte ga u mješavini ulja i vode dok ne omekša. Gorgonzolu narežite na prilično tanke ploške ili kockice.


Svježe lisnato tijesto stavite u tavu, puštajući da malo strši. Izbodite dno vilicom.


Pomiješajte gorgonzolu s lukom i jabukama i smjesu ravnomjerno rasporedite po površini tijesta. Lisnato tijesto pospite svježim listovima timijana, parmezanom i izdašno mljevenim paprom. Preklopite listove lisnatog tijesta koji izlaze iz posude, lagano ih stisnite prstima, tako da tvore ukrasni uzorak.


Lisnato tijesto stavite u vruću pećnicu i pecite oko 20 minuta. Kad je spremno, pustite ga da se odmori nekoliko minuta i poslužite.


Ako želite, možete napraviti mini quichese tako da napravite krugove uz pomoć čaše i pečete ih u kalupu za muffine.