Zdravlje srca

Iznenađujuće stvari koje mogu utjecati na rizik od srčanog udara

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Jedna četvrtina svih smrtnih slučajeva u svijetu povezana je sa srčanim udarom.Stvari poput nedostatka vježbanja, nezdrave prehrane i obiteljske anamneze srčanih bolesti sigurno će povećati rizik, nisu jedini čimbenici koje morate imati na umu. Izdvojili smo nekoliko čimbenika koji bi vas mogli izložiti riziku od srčanog udara.


Imate autoimunu bolest


Ako u povijesti obitelji imate autoimune bolesti poput lupusa, reumatoidnog artritisa ili psorijatičnog artritisa, možda ćete dobiti srčani udar. Žene koje su razvile autoimune bolesti tijekom trudnoće mogu biti posebno izložene riziku.


Kod žena hipertenzija u trudnoći, preeklampsija ili eklampsija u anamnezi može povećati rizik od srčanog i moždanog udara u srednjoj životnoj dobi. Gestacijski dijabetes povećava rizik za dijabetes tipa 2, a dijabetes tipa 2 može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti pet puta.


Vani je hladno
Baš kao što ste možda i sumnjali, zima može biti opasna za vaše zdravlje. Znatno niže temperature mogu uzrokovati srčani udar jer kad je hladno, tijelo pokušava sačuvati toplinu unutar svoje jezgrene regije, pa pokušava ne dopustiti da toplina izlazi iz tijela. To ponekad može dovesti do srčanog udara jer se krvne žile i arterije sužavaju i sužavaju.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Započeli ste novi režim vježbanja


Dakle, odlučili ste ući u formu, što je sjajno, ali važno je pripaziti kako pristupate vježbi. Ako ste bili kauč-krumpir fazi i uskočili ste odmah u treninge visokog intenziteta, to bi moglo dovesti do srčanog udara.


Bilo kakve velike, iznenadne promjene mogu izazvati srčani udar, čak i pretjerano se naprezati tijekom seksa (što posebno zabrinjava starije osobe). U svim tim scenarijima događa se iznenadna promjena hormona stresa koja može dovesti do nestabilnosti u protoku krvi u srce, što potencijalno može izazvati srčani udar, piše Good House Keeping.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Izloženi ste lošoj kvaliteti zraka


Smog može dovesti do prekrasnih zalazaka sunca, ali izlaganje lošoj kvaliteti zraka može imati bezbroj negativnih učinaka na vaše zdravlje, uključujući povećanje rizika od srčanog udara. Loša kvaliteta zraka s vremenom može dovesti do srčanog udara zbog upale.


Kronično izlaganje onečišćenju zraka uzrokuje upalu dok udišete nadražujuće tvari. Kako vam se pluća nadražuju, vaše tijelo mora više raditi, što može izazvati srčani ili moždani udar. Posljedica učinka življenja u području s lošom kvalitetom zraka je to što možete manje vježbati ili manje izlaziti, što također povećava vaše čimbenike rizika.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Dobivate grčeve u nogama


Grčeve u nogama možete dobiti iz bilo kojeg broja razloga, a većina ih je potpuno benigna. Ali ako ih doživite gotovo svaki put kad hodate na kratkoj udaljenosti, a grčeve osjećate još jače kada sjednete, to bi mogao biti znak periferne arterijske bolesti. Ako je to slučaj, grčevi su vjerojatno uzrokovani aterosklerozom ili sužavanjem i začepljenjem perifernih arterija, poput onih u nogama. Ako se ne liječi, može dovesti do gangrene, amputacije ili na kraju bolesti koronarnih arterija i srčanog udara.


Naravno, uz ove znakove, važnost zanemarivanja tradicionalnih simptoma srčanih bolesti, uključujući stezanje i / ili pritisak u prsima, otežano disanje, ubrzani rad srca, nesvjestica i pritisak u prsima. Odmah potražite liječničku pomoć ako imate bilo koji od ovih simptoma.