Imena u skladu s očekivanjima kupaca

Izdvajamo 15 najboljih novih sorti jabuka: Odličnog su okusa i dobre otpornosti

Jelena Sedlak

U nekim voćnjacima i okućnicama u Hrvatskoj već se nalaze neke od ovih sorti, a vlasnici imaju vrlo dobra iskustva, kako po pitanju zaštite od bolesti i štetnika, tako i po kvaliteti ovih sorti jabuka



Toliko novih sorti jabuka ovih dana stiže u prodaju da im je u supermarketima potrebno sve više i više mjesta, no mnoge od njih kod nas još niti nisu stigle. Evo onih koje tek možemo očekivati, a na zapadu su pobudile velik interes, kako voćara, tako i kupaca. Upoznat ćemo vas s 15 novih sorti. Do sada smo, naime, znali uglavnom za: crveni delišes, zlatni delišes, granny smith, galu, fuji, pink lady, jonathan, starking i jonagold.


Imena sorti jabuka u skladu s očekivanjima kupaca


Nekad su imena raznih sorti potjecala od imena onih koji su ih uzgojili (primjerice Ashmead’s Kernel, Cox’s Orange Pippin i Granny Smith) ili su im davana imena mjesta u kojima su uzgojene, a danas nove sorte dobivaju imena u skladu s očekivanjima kupaca, podilazeći njihovim željama, primjerice: honeycrisp, cosmic crisp’s, sweetango, juici.


Cosmic crisp’s je dobila ime po žutim pjegama koje na tamnocrvenoj boji jabuke izgledaju poput zvijezda. Ni jedna druga vrsta jabuke nije dobila toliki publicitet i toliki budžet za reklamu kao ova, uzgojena na sveučilištu u državi Washington, u kojoj se i inače uzgaja 70 posto američkih jabuka. Voćari su odmah bili jako zainteresirani da nabave upravo ovu sortu, jer je njezin uzgoj lagan u usporedbi sa sortom honeycrisp, do tada jako popularnom. Cosmic crisp je hrskava, odličnog slatkokiselkastog okusa i može dugo ostati svježa ako se čuva u klimatiziranim prostorima. Najbolja je kada se koristi u svježem stanju, u salatama ili u kombinaciji sa sirom.


Cosmic crisp




Juici je sorta dobivena križanjem honeycrisp i braeburn jabuke, a ime označava sočnost, premda su i ostale novouzgojene sorte jednako sočne kao i ova. Slađa je od sorte honeycrisp, zbijenog i čvrstog mesa, vrlo hrskava i odlično se može očuvati u skladištu.
Najbolje ju je koristiti kao desertnu jabuku.


Pinova je njemačka sorta jabuka, nastala križanjem između clivije i zlatnog delišesa. Ova sorta dobro rađa, ima dobru otpornost na fuzikladij i dobar je oprašivač mnogih sorti. Plod se također dobro skladišti. Ima hrskav okus, a bere se početkom listopada.Plamenonarančasto-crvene je boje. Sorta dobro uspijeva na velikim nadmorskim visinama i na visokim padinama.


Rubyfrost je uzgojena na sveučilištu Cornell. Ova sorta je, zahvaljujući visokom postotku vitamina C, blago citrusnog okusa, ali ipak prevladava onaj slatki okus kakav imaju sve nove sorte jabuka. Meso joj je izuzetno hrskavo, a takvo ostaje mjesecima na niskoj temperaturi.
Najbolja je kada se koristi u svježem stanju ili za kolače.


Opal je uzgojena u Češkoj kao križanac zlatnog delišesa i topaza. Kao i mnoge druge zlatne jabuke, ona ima tanku i nježnu kožu, te okus po vaniliji i medu, koji zaokružuje pomalo reski okus i onaj po kruški. Kada bi se usporedio sa zlatnim delišesom, okus opala bi pobijedio.
Najbolje je opal koristiti u svježem stanju i u salatama.


jabuka

Sorta Opal


Rewena ima izduženo okrugle plodove srednje veličine. Kožica je zeleno-žute boje prekrivene intenzivnom crvenom bojom. Meso ploda je tvrdo, sočno, kiselog okusa te vrlo aromatično. Stablo je slabe bujnosti, srednje veličine te visoke rodnosti. Ova sorta je veoma otporna na fuzikladij, pepelnicu i erviniju i dobro podnosi proljetne mrazove.


Revena


Julija je tamnocrvena ljetna jabuka, dozrijeva od sredine do kraja srpnja. Meso je srednje do čvrsto, žućkasto, sočno, slatko s ugodnom kiselinom, uravnoteženo aromatično. Julia je otporna na fuzikladij i malo osjetljiva na pepelnicu. Stablo raste srednje snažno, široko uspravno, s kratkim internodijima. Plod se može čuvati oko mjesec dana.


Wiliams pride je američka sorta jabuke tamnocrveno-ljubičaste pokožice. Žuto-bijelo meso je vrlo ukusno, sočno, čvrsto i aromatično. Rodi krajem srpnja i početkom kolovoza. Otporna je na fuzikladij i pepelnicu.


Remo je sorta iz njemačkog uzgoja: otporna na erviniju, fuzikladij, pepelnicu i zimski mraz, kao i relativno otporna na mraz u cvatnji. Može se uzgajati bez zaštite fungicidima. Sazrijeva početkom rujna i zahvaljujući visokoj kiselosti može se savršeno obraditi do listopada, najbolje u mošt ili sok. U sunčanim godinama i u primorju i na otocima remo razvija zanimljive okuse koji ga čine i desertnom jabukom.


Resi je jabuka srednje veličine, izvrsnog slatkastog okusa s ugodnom kiselinom i intenzivnom crvenom bojom. Bere se krajem rujna i može se skladištiti do siječnja/veljače. Dobar je oprašivač i obilato rađa, a uz to je otporna na fuzikladij i vrlo malo je osjetljiva na erviniju i pepelnicu.


Sorta Resi


Rebella je zimska sorta jabuke, velikih, jarko plamenih crvenih, desertnih plodova, hrskavog, slatko-kiselog okusa. Ova sorta je vrlo rodna svake godine. Otporna je na fuzikladij, erviniju, pepelnicu, čak dobro podnosi i napad crvenog pauka.


Enterprise je crvena jabuka čvrstog i hrskavog sočnog mesa, kiselkastog okusa. Čvrsta pokožica daje enterpriseu jako dug rok trajanja. Sorta je također vrlo otporna na fuzikladij i erviniju, te je samo umjereno osjetljiva na pepelnicu.


Sorta Enterprise


Florina je sorta razvijena u Francuskoj, kao križanac jonathana i zlatnog delišesa. Jabuke su vrlo atraktivne i imaju tendenciju da ostanu na drvetu, omogućavajući branje dulje vrijeme – ili ih možete ostaviti kao hranu za divlje životinje u ranu zimu. Također je otporna na fuzikladij, ali ima i visoku otpornost na pepelnicu.


Evelina je dobivena iz pinove. Moderna je sorta otporna na bolesti. Ima izraženiju crvenu boju preko zlatnožute baze. Meso joj je sočno i lagano hrskavo, slatkasto, s malo kiselosti. Vrlo je aromatičnog mirisa. Jedna je od najpogodnijih sorti za ekološki uzgoj. Čak je i pepelnica rijetko zahvaća.


Sirius je sličan jonagoldu, triploidna sorta i zahtijeva oprašivanje, najbolje sortama luna, rozela i red topaz. Raste slično jonathanu, dozrijeva tjedan dana nakon zlatnog delišesa, a u skladištu postaje žuta. Stablo je bujno kao kod svih triploida. Meso ove krupne jabuke je hrskavo i vrlo sočno s aromatičnim okusom, koji se ne mijenja do kraja travnja u klimatiziranom skladištu. Počinje rano plodonositi i rađa dobro svake godine.


U nekim voćnjacima i okućnicama u Hrvatskoj već se nalaze neke od ovih sorti, a vlasnici imaju vrlo dobra iskustva, kako po pitanju zaštite od bolesti i štetnika, tako i po kvaliteti ovih sorti jabuka. Gotovo sve one su podobne za ekološki uzgoj jer je broj prskanja protiv bolesti kod njih znatno smanjen. Za nabavku sadnica može se dogovoriti s ponekim rasadnikom i rezervirati sadnice unaprijed.