Jagode i sočno tijesto

Isprobajte neodoljive palačinke iz pećnice

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Palačinke od jagoda su mekane bobičasto-zobene poslastice pečene u pećnici, idealne za vikend doručke i proljetna praznična jutra.



Zašto palačinke peći u pećnici u limu? Koncept je jednostavan: umutite osnovno tijesto za palačinke, ubacite narezane bobice i umjesto da smjesu dolijevate kutlačom po kutlaču u tavu, cijelu ćete sipati u dobro podmazan pleh. Voila ~ palačinke za sve!


Sastojci


  • 6 žlica maslaca, rastopljeni
  • 2 1/4 šalice mlaćenice (ili mlijeka)
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 šalice brašna ( za sve namjene)
  • 1/4 šalice granuliranog šećera
  • 5 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 šalice jagoda, oljuštene i narezane na kriške
  • maslac i javorov sirup za posluživanje (po želji)

Upute




Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i namažite standardni lim za pečenje. U posudi za miješanje umutite otopljeni maslac, mlaćenicu, jaja i ekstrakt vanilije. Staviti na stranu. U posebnoj zdjeli umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Suhe sastojke dodajte mokrim sastojcima i dobro promiješajte, dok ne ostanu suhi džepovi brašna. Kvržice su u redu. Nježno ubacite narezane jagode. Ulijte tijesto na pripremljeni lim za pečenje, pazeći da bude što ujednačenije. Pecite oko 20 minuta, dok se ne napuhnu i ne poprime zlatnu boju odozgo. Napomena: pazite da ne prepečete jer su palačinke tanke. Palačinke narežite na kvadrate i po želji poslužite tople, s maslacem i javorovim sirupom. Slobodno upotrijebite integralno brašno ili dio cjelovitog brašna umjesto brašna za sve namjene. Zobeno brašno također bi bilo ukusno. U ovom receptu možete upotrijebiti i drugo voće: probajte borovnice ili maline.