Ne bacamo

Imate ostatke pire krumpira? Uz ovaj ukusni recept bit će vam drago što ste skuhali previše

M. Č.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iako se ostatak lako može pojesti hladan ili jednostavno podgrijan, pire je još ukusniji kada se pretvori u nešto novo

Dobro pripremljen pire krumpir jedan je od onih priloga oko kojih se svi lako slože. No takva popularnost ima i drugu stranu: lako se dogodi da ostane više nego što je planirano. Što tada učiniti?


Naravno, ostatak se može pojesti hladan ili jednostavno podgrijan. No pire je još ukusniji kada se pretvori u nešto novo: može poslužiti kao premaz za mesne ili povrtne pite, ili se razrijediti temeljcem te skuhati kao krem juha.


U nastavku slijedi recept koji idealno koristi upravo ostatke pire krumpira.


Pastirska pita s patlidžanom (vegetarijanska verzija)


U ovoj varijanti patlidžan zamjenjuje tradicionalno mljeveno meso, a nadjev čine patlidžan, luk i mrkva. Sve se peče pod slojem pir -krumpira, što rezultira bogatim, utješnim jelom koje će zadovoljiti i one koji inače preferiraju mesne verzije.


Sastojci (za 4 porcije)


  • 3 žlice maslinova ulja


  • 1 srednji patlidžan, oguljen i narezan


  • glavica luka, narezana


  • 2 mrkve, narezane


  • 2 šalice povrtnog temeljca


  • 2 žlice koncentrata rajčice


  • 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina + malo za posluživanje


  • ½ žličice crnog papra


  • 1 žličica soli + sol za vodu


  • 2 srednja krumpira, oguljena i narezana


  • 2 dag naribanog pecorina (oko ½ šalice)


  • ½ šalice punomasnog mlijeka


Priprema


  1. U velikoj tavi zagrijati ulje na srednje jakoj vatri. Dodati patlidžan, luk i mrkvu te pirjati 10–15 minuta, dok povrće ne omekša i lagano ne poprimi boju. Umiješati temeljac, koncentrat rajčice, peršin, papar i ¾ žličice soli. Pustiti da zakuha pa kuhati, uz povremeno miješanje, oko 15 minuta dok se smjesa ne zgusne. Pokriti i držati na toplom.


  2. U međuvremenu, staviti krumpire u lonac i prekriti ih slanom vodom. Zakuhati i kuhati dok potpuno ne omekšaju, oko 15 minuta. Ocijediti, vratiti u lonac i zgnječiti s pecorinom, mlijekom i preostalom ¼ žličice soli. Ukoliko imate ostatke, iskoristite ih za ovaj korak.


  3. Pećnicu uključiti na gornji grijač i postaviti rešetku 12–13 cm od izvora topline. Pire ravnomjerno rasporediti preko povrtnog nadjeva i zapeći 5 minuta, dok površina ne postane zlatna.


  4. Posuti svježim peršinom i poslužiti toplo.



Foto: Pexels