Recept koji se pamti

Imamo tajni sastojak za najkremastiju tjesteninu ikad!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ponekad je sve što vam treba tanjur tople, utješne tjestenine. A ova kremasta verzija s malim twistom postaje vaš novi omiljeni comfort food

Postoje dani kada jednostavno trebate tjesteninu. Možda zbog stresnog radnog dana, potrebe za nekom vrstom kulinarskog zagrljaja, ili jednostavno jer vam se jede nešto što je brzo, zasitno i nevjerojatno ukusno.


Tjestenina je klasik koji nikad ne razočara – prilagodljiva je, jednostavna za pripremu i uvijek daje prostora za kreativnost.


Dok neki preferiraju lagane, svježe umake na bazi rajčice i maslinovog ulja, drugi ne mogu odoljeti kremastim, bogatim kombinacijama. Ako ste i vi u ovom drugom timu, donosimo recept koji će vašu omiljenu pastu podići na novu razinu. Tajna se krije u jednom neobičnom, ali genijalnom dodatku…


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli ThaliasTasty (@thaliastasty)



Sastojci


  • 200 g tjestenine po izboru
  • 1 ljutika (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslaca
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g krem sira (punomasnog)
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 60 g naribanog parmezana
  • par kapi limunova soka
  • sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića
  • svježi peršin ili bosiljak za posluživanje

Priprema


Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Sačuvajte otprilike 100 ml vode od kuhanja.


U velikoj tavi na srednjoj vatri otopite maslac i pirjajte ljutiku dok ne postane staklasta. Deglazirajte s bijelim vinom i pustite da lagano krčka 2–3 minute, dok alkohol ne ispari.


Umiješajte vrhnje i krem sir, miješajući dok se ne dobije glatka, svilenkasta tekstura. Dodajte Dijon senf – on je ključan za dubinu okusa i blagu pikantnost koja obogaćuje cijelo jelo.


Umiješajte parmezan, začinite po ukusu solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića. Dodajte i nekoliko kapi limunova soka za svježinu. U umak ubacite tjesteninu izravno iz vode, bez cijeđenja do suha. Po potrebi dodajte malo sačuvane vode da dobijete savršeno kremastu konzistenciju. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom ili bosiljkom.


Ova kremasta pasta gotova je za manje od 30 minuta, ali njezin okus ostavlja dojam kao da ste satima kuhali. Dijon senf unosi onu suptilnu notu koja čini razliku, dok spoj krem sira i parmezana daje savršenu ravnotežu između nježnog i bogatog. Isprobajte je već večeras – i pripremite se da vas traže recept!