Odrastanje

Imaginarni prijatelj: Otkrijte kako se ponašati ako vaše dijete provodi vrijeme s prijateljem iz mašte

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Neke studije pokazuju da čak dvoje od troje djece ima imaginarnog prijatelja u nekom trenutku svog životaDjeca često imaju vrlo aktivnu maštu. Ponekad će zamisliti da imaju prijatelja kojeg zapravo nema. To bi mogao biti netko koga već poznaju, lik iz priče ili filma, životinja ili potpuno izmišljeno stvorenje. Možda su cijelo vrijeme s vašim djetetom, mogu dolaziti i odlaziti ili će dolaziti u određeno vrijeme i na određena mjesta.


Mališani, također, mogu imati imaginarne prijatelje od dobi od pola godine pa sve do školskih godina. „Prijateljstvo“ obično traje nekoliko mjeseci, ali neka djeca imaju imaginarne prijatelje nekoliko godina.


Imati imaginarne prijatelje može biti pozitivno. To može pomoći vašem djetetu da izrazi svoje osjećaje, dati nekome da se igra i pomoći mu da razvije svoje društvene vještine. Djeca s imaginarnim prijateljima često su više empatična, inteligentna i kreativna.
Neke studije pokazuju da čak dvoje od troje djece ima imaginarnog prijatelja u nekom trenutku svog života, piše Pregnancy, Birth & Baby.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Trebate li biti zabrinuti ukoliko vaše dijete ima imaginarnog prijatelja?


Imaginarni prijatelji mogu pomoći vašem djetetu jer im ne sudi, uvijek je na raspolaganju, vaše dijete mu je posebno i podržava vaše dijete.


Povremeno djeca razvijaju imaginarnog prijatelja nakon što su traumatizirana. Ako je vaše dijete uznemirio imaginarni prijatelj ili ako je prijatelj zloban ili gadan, razgovarajte s liječnikom.


Što činiti?


Nemojte se ljutiti kada vaše dijete spominje svog imaginarnog prijatelja. Nemojte im proturječiti ili ih previše ispitivati ​​o prijatelju. Nemojte se previše miješati jer je to njihov imaginarni prijatelj, a ne vaš.


Lijepo je razgovarati s imaginarnim prijateljem, ali što ih više učinite dijelom stvarnog svijeta, to će vjerojatnije biti duže u njemu.


Zamišljeni prijatelji mogu vam pomoći da vidite ima li vaše dijete problem. Na primjer, ako se imaginarni prijatelj nečega boji, vjerojatno se vaše dijete boji iste stvari. Ako se prijatelj loše ponaša, vaše dijete može smatrati da postoji previše pravila.


Većina djece s imaginarnim prijateljima razvija normalne socijalne vještine. Ali ako se vaše dijete odluči igrati s imaginarnim prijateljem, a ne sa stvarnom djecom, možda ćete trebati intervenirati i pronaći stvari u kojima može uživati ​​i u stvarnom svijetu.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Najbolje je pružiti podršku svom djetetu i čekati da izraste iz ove faze.


Imaginarni prijatelji mogu izazvati neko neugodno ponašanje. Ovdje je nekoliko savjeta kako riješiti uobičajene probleme.


Vaše dijete krivi zamišljenog prijatelja da je učinio nešto loše: Mirno recite svom djetetu da njihov prijatelj to nije mogao učiniti. Zatim pomozite svom djetetu da očisti nered i lagano ih podsjetite na pravila.


Od vas  traži da uključujete imaginarne prijatelje u svakodnevicu: Dijete bi vas moglo tražiti da za stolom stavite mjesto za zamišljenog prijatelja ili da mu napravite zakusku. To je u redu. Umjesto da to učinite sami, zamolite dijete za pomoć. To će pomoći u razvijanju njihovih vještina.


Dijete se stalno savjetuje s imaginarnim prijateljem: Ponekad djeca neće učiniti ništa, a da prvo ne pitaju svog imaginarnog prijatelja. Mirno recite svom djetetu: “Želio bih čuti ono što ti misliš, a ne što vaš prijatelj misli”.